{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


I Banjalučani protiv ustavne diskriminacije: Građani prije svega

4.4.2013. u 14:35
137
6
I Banjalučani protiv ustavne diskriminacije: Građani prije svega
137
Veliki interes javnosti izazvala je jučerašnja zajednička akcija UG Zašto ne i UG Oštra nula u Banjoj Luci na kojoj je, u sklopu projekta "Moj ustav, bolji ustav" predstavljena interaktivna online platforma "Bolji ustav".
"Platforma praktično predstavlja jedino mjesto u BiH, makar ono bilo i virtuelno, gdje se građane uopšte pita šta oni misle o jednoj vrlo važnoj reformi za budućnost naše zemlje. Ustavna reforma u BiH se godinama ne rješava na mjestima na kojima bi to trebalo, u institucijama ove zemlje, a mnoga predlagana rješenja uopšte nisu predstavljena javnosti. Ova platforma omogućava građanima i građankama da sami ocijene do sada ponuđena rješenja, ali i da predlože svoja. Do sada smo na stranici zabilježili više od 40.000 pojedinačnih odgovora građana/ki na pojedine ustavne odredbe, a više od 1.000 ljudi je učestvovalo u odgovaranju na pitanja, što pokazuje da itekako postoji interesovanje građana/ki da se uključe u ove veoma značajne procese", rekao je Dalio Sijah iz UG Zašto ne.

Projekt "Moj ustav, bolji ustav" realizuje UG Zašto ne iz Sarajeva, u saradnji sa UG Oštra nula iz Banje Luke, uz podršku Centara civilnih inicijativa. Ove dvije organizacije aktivno sudjeluju i u radu Koalicije Jednakost, koja kao osnovni cilj ima ukidanje ustavne diskriminacije na svim nivoima vlasti u BiH, pa su u sklopu ulične akcije Banjalučani mogli podržati i kampanju "Građanin/građanka prije svega - za BiH bez diskriminacije!", sa fokusom na predstojeći popis stanovništva, koju provodi ova koalicija.

Dražana Lepir iz UG Oštra nula smatra da će upravo popis pokazati pravo stanje stvari u BiH, za šta je naročito važno da se svi izjasne onako kako se osjećaju, bez straha i pritisaka.

"To je taj osnovni momenat gdje ja kao individua, kao pojedinka, ne mogu da imam svoj identitet jer si ograničen onim što 'treba da budeš', da predstavljaš kao pripadnik jedne nacije i slično. Poenta je da mi možemo da budemo sve ono što želimo i samim tim će se pokazati da BiH nije sastavljena samo od tri etnije. Bosna i Hercegovina kao društvo mora da prihvati sve svoje građane i građanke, jer mi smo svi ovde na neki način diskriminisani. Ja želim da imam pravo da se izjasnim kako ja hoću, da budem ono što ja hoću, a da i dalje imam određenu sigurnost u ovom društvu i da me to društvo kao takvu priznaje i prepoznaje", kaže Dražana.

U fotogaleriji možete pogledati fotografije Banjalučana i Banjalučanki koji su jučer na ulici podržali ovu kampanju i tako poslali svoje poruke protiv diskriminacije na etničkoj osnovi.

Ulične akcije ovog tipa do sada su provedene u Sarajevu, Mostaru i Livnu gdje su izazvale veliko interesovanje, u čemu nije bila izuzetak ni Banja Luka, u kojoj je nekoliko stotina građana i građanki posjetilo štand i upoznalo se sa ciljevima kampanje. U manje od dva mjeseca, više od 500 građana i građanki iz cijele BiH podržalo je fotokampanju "Mi smo za BiH protiv diskriminacije - a ti?", pokazavši tako da je problem ustavne diskriminacije "nekonstitutivnih" građana i građanski podjednako prepoznat kao bitno pitanje u svim krajevima Bosne i Hercegovine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: