Potrebne su reforme
200

Sarajevu očajnički nedostaje pedijatara jer je neko davno propisao da na 1.000 djece ide jedan ljekar

S. Š.
Abel Baltić, generalni direktor JU Dom zdravlja Sarajevo (Foto: I. L./Klix.ba)
(Foto: I. L./Klix.ba)
JU Dom zdravlja Sarajevo danas je održao press konferenciju na kojem je predstavljen godišnji rad u prethodnih godinu dana. Osim pozitivnih stvari koje je Dom zdravlja ostvario, bilo je riječi i o nedostatku kadrova.

Generalni direktor Abel Baltić predstavio je godišnji izvještaj o radu u periodu od prvog januara 2022. godine do 31. marta 2023. godine.

Baltić se prvenstveno osvrnuo na period pandemije koronavirusa, ističući da su se tada našli u vanrednoj situaciji u kojoj su bili prinuđeni da se snalaze kako su "znali i umjeli".

Danas, koronavirus je prisutan dosta manje i u proteklom period testirano je 11.821 sugrađanin.

Za period nešto duži od godinu dana, JU Dom zdravlja Sarajevo imao je više od četiri miliona u svim organizacionim jedinicama i pružili su 12 miliona usluga.

Pohvalio se da je značajno smanjen broj prigovora, što se može dovesti u vezu sa time da se podiže kvalitet rada.

JU Dom zdravlja Sarajevo ulaže u svoje organizacione jedinice i klinike; nabavljeno je osam stomatoloških stolica za šta Baltić kaže da građani više neće imati problem prilikom odlaska stomatologu.

"Uspostavili smo efikasnu saradnju sa Uredom za borbu protiv korupcije, svaki dokument bude skeniran i proslijeđen Uredu", dodao je zatim Baltić.

Nastavlja da je u JU Dom zdravlja Sarajevo trenutno zaposleno više od dvije hiljade osoba, međutim u ovoj godini će doći do problema jer veliki broj kadra odlazi u penziju.

"Od, recimo, 100 radnika, 60 posto njih neće raditi u 2023. Suočavamo se sa velikim brojem odlaska kadrova u penziju, a tu je naravno i odlazak u inostranstvo, odliv mozgova, specijalizacije", kaže Baltić.

Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba

Direktor Baltić također govori o tome da su u ovoj godini uložili u specijalizaciju svojih kadrova.

"Trenutno smo dali 44 doktora na specijalizaciju - 11 porodične med, četiri psihijatrija, tri ljekara otolaringologije, pet neurologije, sedam pedijatara, tri pulmologa, dva doktora kliničke radiologije, dva opće interne medicine, dva fizikalne medicine. Pokušavamo popuniti kadar koji će otići u penziju", kaže Baltić.

Također, direktor Baltić kaže da u JU Dom zdravlja Sarajevo trenutno fali oko 30 ljekara. Osim toga, Kanton Sarajevo se već duži niz godina suočava sa problemom nedostatka pedijatara. Baltić kaže da problem leži u normativima koje je postavilo Federalno ministarstvo zdravstva.

"Trenutno je u našim ustanovama zaposlen 31 pedijatar. Neki normativni koje je Federalno ministarstvo zdravstva postavilo kažu da je na 1.000 djece jedan pedijatar dovoljan. Međutim, mi već duže vrijeme stojimo iza toga da ti normativi nisu dobri. Molimo Federalno ministarstvo zdravstva da promjene te normativne jer sadašnje potrebe našeg stanovništva nisu iste kao kada su ti normativni postavljeni", poručuje Baltić.