BiH
0

Sarajevski učenici ostvarili veliki uspjeh na takmičenjima u SAD-u i Turskoj

Klix.ba
INEPO
Učenici Međunarodne srednje škole u Sarajevu ostvarili su veliki uspjeh na Međunarodnim sajmu projekata I-SWEEEP koji je održan u Houstonu u SAD-u i Međunarodnoj olimpijadi projekata INEPO održanoj u Turskoj.

Na sajmu I-SWEEEP su učestvovale 64 zemlje svijeta koje su predstavile 395 projekata, a bh. učenici su osvojili dvije bronazne medalje. I-SWEEEP je internacionalni sajam projekata fokusiran na oblasti energije, okoliša i inženjerstva s ciljem poboljšanja svijeta u kojem danas živimo. Takmičenje je održano od 8. do 13. maja.

"Na ovom takmičenju smo upoznale mnogo različitih kultura i veoma smo zadovoljne što smo prikazale našu državu u najboljem svjetlu“, rekla je Suada Štikovac koja je sa Nejrom Džanković predstavljala BiH u Houstonu. Obje su privukle pažnju tradicionalnim bosanskim nošnjama što je bio dodatni plus za ove "bronzane" djevojke.

Mirza Duran, Emir Rovčanin i Faruk Ćiber ponosno su predstavili BiH na INEPO olimpijadi u kojoj je učestvovalo 45 zemlja sa 113 projekata. Sva trojica su se vratila kući s bronzanim medaljama. Takmičenje je održano u Turskoj od 17. do 20. maja.

"Veoma sam zahvalan našoj školi i profesorima koji su nas podržavali tokom našeg puta ka uspjehu“, rekao je Emir Rovčanin, a Mirza Duran je dodao: "Upoznali smo različite ljude i uspješno predstavili Bosnu i Hercegovinu. Veoma sam sretan."

Profesor Mehmet Afadžan koji je bio odgovoran za ovo takmičenje naglasio je kako su ove medalje osvojene za Bosnu i Hercegovinu.

"Ulažemo veliki trud da pomognemo i uputimo našu omladinu da budu uspješni gdje god se nalazili“, rekao je profesor Afadžan.

Mustafa Dogan, direktor Međunarodne srednje škole u Sarajevu, čestitao je učenicima i profesorima na ostvarenim rezultatima i zaželio im da budu još uspješniji u budućnosti.