sport
37

Završena Ljetna olimpijska akademija Sarajevo 2013

Klix.ba
Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine u petak 05.07.2013. godine je realizirao projekt "Ljetna olimpijska akademija Sarajevo 2013.“ pod pokroviteljstvom NATO-štaba u Sarajevu.

Cilj projekta je upoznavanje srednjoškolaca iz cijele Bosne i Hercegovine sa temeljnim olimpijskim Vrijednostima, sportom u Bosni i Hercegovini, kao i sa idejom multikulturalnosti naše zemlje. Ovaj projekat je veliki korak u jačanju kapaciteta za razvoj novih pristupa, aktivnosti i strategija, koji će promovirati poštovanje, prijateljstvo, toleranciju, izvrsnost, i solidarnost među mladima u Bosni i Hercegovini.

Učestvovalo je devet srednjih škola sa teritorije cijele Bosne i Hercegovine, koje su predstavljali 36 učenika starosne dobi od 16 do 18 godina. Gradovi čije su srednje škole izabrane za učešće u projektu su: Fojnica, Olovo, Doboj Istok, Višegrad, Trebinje, Prijedor, Jajce, Livno i Široki Brijeg.

U sportskom dijelu projekta učesnici su imali mogučnost družiti se sa sportskim velikanima naše države. Tako su Bulend Biščević, Emir Halimić, prof. dr. Nusret Smajlović i prof. dr. Husnija Kajmović educirali učesnike u polju nogometa, košarke, atletike i judoa. Učesnici su također imali priliku da se druže sa šampionima BiH kao što su Haris Bešlić, predstavnik BiH u sankanju na predstoječoj zimskoj Olimpijadi u Sochiju, Admir Zukan, jedan od najboljih karataša u Bosni i Hercegovini, Hamza Alić, aktuelni evropski viceprvak u bacanju kugle i bronzani sa Mediteranskih igara u Mersinu, Turska. Žana Novaković i Marko Rudić, skijaški reprezentativci Bosne i Hercegovine na predstoječim Olimpijskim igrama u Sochiju, su nažalost bili onemogučeni da prisustvuju projektu zbog pripremnog procesa.

Edukativni dio programa se održava, kao i uvjek, u Olimpijskom Muzeju Bosne i Hercegovine, a predavači su bili: General Hart, komandant NATO štaba Sarajevo, Edin Branković, Olimpijski Ambasador BiH pri IOC-u, Haris Jaganjac, vođa projekta "Ljetna olimpijska akademija Sarajevo 2013“.

"Suvišno bi bilo više šta reći na ovo što ste nama pružili. Ovo je bilo prelijepih 5 dana u mom životu ,a nadam se i ostalih učesnika. Akademija je bila na jednom takvom vrhunskom nivou da ste uradili sigurno deset puta više nego što smo očekivali... zahvaljujem se na ovakvom spektaklu, veliko hvala komitetu i svim ljudima koji su se pobrinuli da mi uživamo 5 dana...“, izjavila je Amra Avdaković, učesnica projekta iz Doboj Istoka po završetku Akademije

"Ovo mi je vjerovatno najljepša stvar koja mi se do sada desila i koju ću pamtit čitav život. Sretan sam zbog svega sto se tamo desilo. Ovakvu stvar vrijedi doživjet u životu. Tih 35 ljudi, sigurno neču nikad u životu zaboravit i trudit ću se da se bar još jednom vidim sa svima. Zelio bih na kraju da se zahvalim Harisu, Bojanu i cjelom komitetu koji su uspjeli ovakvo nešto organizovati, sve je bilo na vrhunskom nivou. Naučio sam mnogo stvari koji će mi pomoći u mojoj sportskoj karijeri“, rekao je Suljo Sarajlić, učesnik iz Olova

Olimpijski komitet je zahvalan NATO-štabu u Sarajevu, kao i Fakultetu za sport i tjelesni odgoj univerziteta u Sarajevu, J.U. Centar za sport i rekreaciju Kantona Sarajevo, JKP ZOI '84, i svim prijateljima Bosne i Hercegovine i sporta koji su ovaj projekat učinili posebnim.

Nakon odlične realizacije projekta, OKBiH će nastaviti sa provođenjem ovakve vrste sportsko-edukativnih projekata na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.