BiH
256

Učenici iz cijele BiH predstavili inovativne radove na Olimpijadi projekata

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Na Univerzitetu Burch u Sarajevu 5. i 6. aprila održava se Olimpijada projekata za učenike srednjih škola u Bosni i Hercegovini.

Danas je na Univerzitetu Burch izloženo 170 projekata iz četiri kategorije, inženjering, okoliš, web dizajn i imam ideju. Na olimpijadi učestvuje 294 učenika iz Sarajeva, Tuzle, Mostara, Bihaća, Zenice, Zavidovića, te drugih gradova u BiH. Žiri ocjenjuje projekte, a učenici se takmiče za vrijedne novčane nagrade, kao i stipendije za studiranje na Burchu.

U okviru održavanja Olimpijade, na Burchu je danas otvorena i naučni centar, kome su prisustvovali ministar obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo Damir Marjanović, stručni saradnik za visoko obrazovanje u federalnom Ministarstvu obrazovanja Zlatan Buljko, prorektor Univerziteta Burch Teoman Duman, zvaničnici univerziteta, učesnici na Olimpijadi, direktori škola, te brojni gosti.

Ministar Marjanović je istakao da mladi ljudi trebaju ispitati sve mogućnosti koje im nauka pruža:

"Ovo je veoma dobar vid saradnje akademske zajednice i sredjih škola. Na ovaj način učenici srednjih škola imaju priliku da prezentiraju svoje projekte i pokažu ko su i šta su. Imaju priliku i da se upoznaju sa životom na fakultetu. Ovakve stvari treba podržati i nadam se da će ovakvih Olimpijada biti još", kazao je Marjanović.

"Cilj ove Olimpijade je da damo priliku svakom učeniku u ovoj zemlji da se prijavi. Danas ćemo predstaviti i stipendije koje nudimo najtalentovanijim studentima. Zaista se trudimo da pružimo podršku svim učenicima i studentima u BiH koji žele raditi", pojasnio je Duman.

Predstavnik srednje škole metalskih zanimanja iz Sarajeva Ejub Mršo je, u razgovoru s novinarom agencije Anadolija, pojasnio projekat koji su izložili na Olimpijadi:

"Mi smo napravili projekat uljnog hlađenja računara. Svrha ovog projekta je da se osigura duži vijek trajanja računarskih komponenti, da se postigne bolje hlađenje i bolje performanse kompjutera. Planiramo patentirati projekat i izložiti ga i na Festivalu rada u Goraždu", rekao je Mršo.

Arslan Hajdarević i Kerem Emre Karli iz Sarajevo koledža napravili su 3D printer.

"3D printeri su mašine koje tope plastiku i stvaraju 3D modele. Na kompjuteru se prvo napravi model, koji se potom pošalje u softver koji smo napravili i koji zadaje printeru šta da radi. Kako smo prvi razred srednje škole, htjeli smo se malo dokazati, pa smo se usudili na ovaj veliki korak", kazao je Hajdarević.

Na Burch Olimpijadi žiri će danas proglasiti pobjednike, koji će biti nagrađeni vrijednim nagradama, a oni najbolji stipendijama na Burch univerzitetu.