|

Počela 4. Bosna Sema olimpijada za srednjoškolce

Počela 4. Bosna Sema olimpijada za srednjoškolce
0
A
Anadolija
8.2.2013. u 14:47
1
komentara
0

dijeljenja
1/4 Foto: Anadolija
2/4 Foto: Anadolija
3/4 Foto: Anadolija
4/4 Foto: Anadolija
Na Intemacionalnom Burch Univerzitetu u Sarajevu danas je počela 4. Bosna Sema olimpijada projekata za srednjoškolce (BOSEPO). Na olimpijadi će biti predstavljeno 115 odabranih projekata i 177 učesnika.
BOSEPO olimpijada projekata naučnog karaktera četvrti put okuplja učenike koji se takmiče u različitim kategorijama kao što su energija, IT i zaštita okoline.

Kao i do sada, bit će predstavljene kreativne ideje, patenti, rješenja i odgovori na realne probleme iz navedenih naučnih kategorija.

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić izjavio je da bez ulaganja u istraživanje i nauku nijedno društvo ne može napraviti ozbiljniji progres, a pogotovo u Bosni i Hercegovini gdje institucionalni sistem, školski i državni aparat, nije u prilici da pruži sve ono što bi trebalo.

"Zbog toga su ove inicijative pokazatelj kako zapravo i u obrazovanju privatna inicijativa može imati više nego pozitivne efekte. Ono što posebno moram naglasiti jeste ono što sam rekao i prilikom nedavnog susreta u Turskoj sa kolegom Dincerom, da smo mi, zaista, ponosni i na Bosna-Sema obrazovne institucije, a posebno na Burch univerzitet koji, zaista, kada je u pitanju privatna inicijativa u obrazovanju, a posebno u visokom obrazovanju, podižu određene standarde", rekao je Mašić.

Direktor "Bosna Sema" obrazovnih institucija Ismail Yapici rekao je za agenciju Anadolija (AA) da danas 177 učesnika predstavlja 115 odabranih projekata, podsjetivši da su se prošle godine učenici takmičili sa oko 100 projekata.

Inače učenici koji su izradili projekte za BOSEPO u prošloj godini su osvojili 56 zlatnih, srebrenih i bronzanih medalja na različitim Međunarodnim takmičenjima u Brazilu, Argentini, Americi i drugim zemljama svijeta.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...