BiH
0

Sarajevski taksisti zadovoljni usvojenim Zakonom o taksiprijevozu

Klix.ba/FENA
"Zadovoljni smo usvojenim Zakonom o taksiprijevozu u Kantonu Sarajevo jer je on sada usklađen s federalnim zakonom o ovoj oblasti", kazao je predstavnicima medija predsjednik Udruženja "Sarajevotaxi" Enver Suljagić, nakon što je Skupština KS-a danas usvojila pomenuti zakon.

On pojašnjava da je Zakon u osnovi ostao isti, dok su pojačane kaznene odredbe kojima je, između ostalog, predviđeno oduzimanje vozila taksiprijevoznicima koji rade nelegalno.

Također, veće ovlasti u ovoj oblasti date su policiji.

"Premda, mislim da od ovog zakona nema ništa ako i dalje inspekcija KS-a nastavi da se ponaša kako je to do sada činila. Skupština KS-a može donijeti još sto ovakvih zakona, ali ako inspekcija ne radi na ulici, od toga nema ništa", kazao je on.

Govoreći o taksistajalištima koja su definirana zakonom, Suljagić pojašnjava da svi privredni subjekti, uključujući i Udruženje "Sarajevotaxi", imaju svoje stajalište te tu nije ni bio problem.

"Problem je bio u tome što je resorni ministar svjesno želio da 'pomiješa' taksiste, a s obzirom da nam nije isti princip rada tu bi dolazilo do 'mrtvih glava'. On je time htio da napravi haos. Princip rada nije isti kod samostalnih taksi vozača i privrednih subjekata, jer privredni subjekt radi 24 sata, a samostalni taksi vozač radi sam u svom vozilu, te bi u načinu rada i pružanju usluga najviše ispaštali građani", istaknuo je on.

Suljagić također navodi da je ovim zakonom predviđeno oduzimanje vozila nelegalnim taksiprijevoznicima, zbog čega vozači iz Republike Srpske i drugih kantona neće više moći ulaziti u KS sa svojim taksi reklamama, nego će ih morati skidati.

Pojasnio je i pitanje licence za obavljanje taksiprijevoza, naglašavajući da je zakonom predviđeno da se licenca, kao jedan od tehničkih uslova koji treba biti ispunjen, ne nasljeđuje.

"U skladu s ovim zakonom nasljeđuje se taksioznaka koju smo i prije imali pravo naslijediti", istaknuo je on.