{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zastupnici Skupštine KS danas o taksiprijevozu

F
4.3.2014. u 08:22
2
4
Zastupnici Skupštine KS danas o taksiprijevozu
2
Zastupnici Skupštine KS danas o taksiprijevozu
Foto: Klix.ba
Na današnjem nastavku sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, koja je prekinuta u februaru, zastupnici bi se trebali izjašnjavati o Prijedlogu zakona o taksiprijevozu u Kantonu Sarajevo.
Iz Ministarstva saobraćaja KS-a ranije je istakanuto će zakonom biti promijenjena odredba odnosa broja stanovnika i taksivozila s jedan prema 700 na jedan prema 500, što bi značilo 900 vozila u Kantonu, a osim toga predviđeno je da će svi prijevoznici, koji ispunjavaju uvjete iz novog zakona, ubuduće moći koristiti taksistajališta kao i da će taksioznake važiti pet godina.

Također, postojeća zakonska rješenja u ovoj oblasti nisu jasno propisala utvrđivanje cijene taksiusluge, način izdavanja slobodnih taksioznaka te način korištenja taksistajališta stoga zakon regulira slobodno formiranje cijena taksiusluga i ovjeravanje cjenovnika usluga i maksimalno dozvoljeni broj dopunskih taksioznaka, ali i mogućnost efikasnijeg nadzora nad primjenom propisa davanjem ovlaštenja policijskim službenicima.

Na dnevnom redu je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudskim taksama koji u najvećoj mjeri tretira usklađivanje s inicijativama o proširivanju osoba i grupa koje se oslobađaju od plaćanja sudske takse.

U ovom nacrtu od plaćanja takse predloženo je da se izuzmu logoraši i žrtve teškog kršenja međunarodnog prava, žrtve nasilja u porodici, privredna društva koja zapošljavaju osobe s invaliditetom, žrtve nasilja po osnovu spola te porodice pripadnika teritorijalne odbrane.

Na preostalom dnevnom redu je i Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o Vladi Kantona Sarajevo po skraćenom postupku te nekoliko prijedloga odluka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: