Dvodnevni trening
81

Sarajevski policajci na obuci za sprečavanje terorizma: Treba prevenirati asocijalna ponašanja

Piše: A. Z.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Misija OSCE-a u BiH u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo organizovala je za policijske službenike dvodnevnu obuku o sprečavanju terorizma, nasilnog ekstremizma i radikalizacije za policijske službenike koji rade u zajednici. Istaknuto je da asocijalna ponašanja treba što ranije prevenirati kako ona ne bi dovela do radikalizacije, a na kraju i do terorizma.

Šef misije OSCE-a u BiH Bruce Berton je kazao da je nasilni ekstremizam socijalni problem koji je najbolje prevenirati u ranoj fazi, a to zahtijeva multidisciplinarni pristup.

"Upravo zbog toga radimo s raznima akterima, uključujući brojne agencije i lokalni nivo koji igra važnu ulogu u prevenciji. Policijski službenici mogu doprijeti do osoba koje pokazuju znake nasilnog ponašanja i pomoći im da izaberu drugi put u životu. Treninzi poput ovih su krucijalni za posao koji misija OSCE-a u BiH radi kako bi ojačala sigurnosni sistem u BiH", istakao je Berton.

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Mirza Smajić rekao je da je obuka vrlo značajna te da će biti organizovana širom BiH.

"Ona će utjecati na jačanje povjerenja između policije i lokalne zajednice kako bi se prevenirala određena asocijalna ponašanja, odnosno ona ponašanja koja vode nasilnom ekstremizmu i na kraju radikalizaciji koja vodi ka terorizmu", istakao je Smajić.

U obuci u Sarajevu učestvuje 20-ak policijskih službenika, a Smajić ističe da će u utorak, drugog dana obuke, biti jasno na kojem su nivou policijski službenici u Kantonu Sarajevo.