BiH
4

Sarajevski planinari na vrhu Mosora

FENA
(Foto: FENA)
Planinarsko društvo "Igman" iz Sarajeva organiziralo je za grupu planinara tradicionalni prvomajski pohod na Mosor iznad Splita (Hrvatska), a pohodili su najviši vrh te planine Veliki Kabal (1.339 m.n.v.) kao i Vickov stup (1.325 m.n.v.).

Grupa od dvadesetak planinara iz Sarajeva krenula je iz sela Gornje Sitno, kamenitom stazom do doma "Umberto Girometta" na Mosoru.

Drugi dan posjete bio je rezerviran za pohod, započeo je gustom maglom koja je najupornije članove sarajevske ekipe pratila sve do vrha Vickov stup, a potom i na vrhu Veliki Kabal. Ipak, na povratku zasijalo je i sunce, pa se moglo uživati u krajoliku.

Planinarsko sklonište Vickov stup je metalni deseterokutni stup promjera dva metra. Unutar stupa je klupa za odmor i knjiga za upis posjetilaca. Podigli su ga djelatnici splitskog brodogradilišta, a danas o njemu brinu članovi Planinarskog kluba Split. Iako nije na najvišem vrhu, od njega se na sve strane širi pregledan vidik.

S te destinacije sarajevski planinari stigli su, po zahtjevnom stjenovitom terenu, do najvišeg vrha Mosora Veliki Kabal (1.339 m.n.v.). Na vrhu je postavljen drveni križ, a s te kote za lijepog vremena pruža se široki vidik na obje njegove strane i sve vrhove na Mosoru.

I ovog prvog maja domaćini iz Hrvatskog planinarskog društva (HPD) "Mosor" organizirali su druženje za sarajevske planinare, ali i planinare iz raznih dijelova Hrvatske koji su u to vrijeme boravili u domu "Umberto Girometta".

HPD "Mosor" započelo je 1929. godine, na poticaj Umberta Giromette, gradnju doma u središnjem dijelu planine Mosor kod izvora Ljuvač na nadmorskoj visini 868 metara.Temeljac je postavljen 24. oktobra te godine, a u oktobru 1931. dom je svečano otvoren pod imenom "Dom kraljice Marije".

Umberto Girometta obnašao je funkciju predsjednika HPD "Mosor" od 1928. do smrti 1939. godine, a njemu u čast dom na Mosoru potom je nazvan njegovim imenom.

Jedno od najstarijih i članstvom najbrojnijih planinarskih društava u Hrvatskoj HPD "Mosor" osnovano je 1925. godine, trenutno imaju oko 400 članova svih dobi i sekcije poput izletničke, alpinističke, markacijske, sportsko-penjačke. U junu obilježit će 90 godina postojanja na "Danu planinara Hrvatske", manifestaciji koju pripremaju u suradnji s Hrvatskim planinarskim savezom.

Krševiti masiv planine Mosor (složenica od ilirskih riječi "mol" - brdo i "sor" - izvor) proteže se od Kliškog prijevoja do rijeke Cetine. Mosorom dominira kameniti hrbat s kojeg se u smjeru sjevera i juga spuštaju krševite padine vrlo razvijenog kraškog reljefa, a ima i nekoliko izvora vode.

Osim spomenuta dva, na planini Mosor ima još dosta vrhova interesantnih za planinare, a sve staze su dobro markirane.