BiH
302

Do vrha Trebevića 106 žena za svoj praznik

FENA
(Foto: FENA)
Do najvišeg vrha Trebevića u osmomartovskom pohodu jučer je sudjelovalo 106 žena, koje su u višesatnom pješačenju sebi poklonile čist planinski zrak, rekreaciju na snijegu i druženje.

Uprkos snijegu visine oko dva metra učesnice pohoda različitih životnih dobi su uspješno i pod vodstvom šest dama - certificiranih planinarskih vodiča - Dženite Merdan, Emine Čolić, Mubere Pandža, Nizane Obhođaš, Salihe Karačić i Amre Nalo u trosatnom pješačenju s lokaliteta Prvi šumar preko Dobrih voda i planinarskog doma "Vaso Miskin Crni" stigle do najvišeg vrha na Trebeviću - Sofe na 1.629 metara nadmorske visine.

U koloni su bile i Ivana i Ljiljana Gudelj članice Hrvatskog planinarskog društva "Bikovo" iz Makarske koje su u Sarajevo doputovale kako bi sudjelovale u osmomartovskom usponu na najviši vrh Trebevića.

Za njih je jučerašnje višesatno pješačenje bilo posebno uživanje zbog snježnog pejzaža sa četinarima ukrašenim ledenim kristalima i bijelom ornamentikom, hodanju kroz snježne strehe i tunele i povremenom provijavanju pahulja ...

U povratku učesnice pohoda su u domu HKD "Napredak" na Trebeviću dočekali s cvijećem, osmomartovskim čestitkama i toplim ručkom organizatori pohoda - predsjednik i potpredsjednik Planinarskog saveza Kantona Sarajevo Dževad Pamuk i Selver Ajrulahi i načelnik Stanice planinarskih vodiča Sarajevo Davor Ciganković.

Sve pohvale organizatorima su uputile učesnice pohoda, a posebno su istakle izvanredno pripremljenu stazu kojom su se kretale. Naime, u subotu su deset muškarca - planinarskih vodiča do vrha Trebevića s krpljama i turno skijama utabali trasu za osmomartovski pohod planinarki.

Također su pohvale upućene organizatorima za Centrotransov prijevoz u dva nova autobusa visoke turističke kategorije.

Osmomartovski pohod " 100 žena na Trebević" drugi po redu, je kako su žene tokom jučerašnjeg druženja rekle, pravi potez Planinarskog saveza Kantona Sarajevo i Stanice planinarskih vodiča Sarajevo.

Organizatori očekuju da će narednih godina planinarsko-rekreativna manifestacija na Trebeviću za Dan žena prerasti u međunarodni ženski planinarski pohod, obzirom na interes iz susjednih zemalja gdje se decenijama 8. mart obilježava planinarskim pohodima. U Hrvatskoj se od 1974. godine organizira uspon na najviši vrh planine Mosor iznad Splita, pod nazivom "100 žena na vrh Mosora", a u Sloveniji pohodom "100 ženski na Triglav".

Glavni grad BiH se pohodom "100 žena na Trebević" od prošle i ove godine priključio planinarskom obilježavanju 8. marta.