BiH
0

Sarajevski mališani kroz igru i zabavu učili šta je to reciklaža

Piše: A. U.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U tržnom centru Alta održan je projekat Dan za reciklažu, u kojem su učestvovali učenici osnovnih škola, zajedno sa svojim nastavnicima te mališani koje su doveli njihovi roditelji. Projekat je održan u organizaciji MITA Group i njihovih partnera.

"Cilj projekta je da se od malih nogu krene sa širenjem svijesti da moramo čuvati svoju okolinu i sav otpad nije smeće. I smeće, kada treba da ga bacimo, treba da bacamo u kante, a ne mimo njih. Mi smo, zajedno sa mališanima, našli sve te neke stare stvari koje smo trebali baciti, donijeli smo ih i napravili od njih razne predmete. Na kraju su odabrani najbolji radovi, a svi ti predmeti našli su se na aukciji, a prihod je namijenjen Dječijem domu Bjelave. Tako projekat, osim podizanja ekološke svijesti, ima i humanitarnu notu. Brojna poznata imena iz BiH odazvala su se projektu sa svojim mališanima", izjavio je za Klix.ba Elvir Hadžijamaković Lilo, koji se našao u ulozi moderatora projekta i zabavljača djece.

Djevojčica Hana nam je rekla da je došla da se igra i zabavi, a malena Ema rekla nam je da je u pitanju reciklaža.

"Želim da djecu uputim u ekološki osviješteno ponašanje i mislim da je ovo zaista dobar projekat. Mislim da su djeca prava meta i da treba da od malih nogu uče šta je reciklaža i kako se lijepo možemo zabavljati i igrati sa starim majicama i drugim stvarima", izjavila je za Klix.ba Elameri Škrgić-Mikulić, jedna od roditelja koji su doveli djecu da učestvuju u radionici.