BiH
6

Sarajevski ljekari u Maglaju posjetili nepokretne pacijente

Piše: E.S.H.
Interventni tim Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo danas je bio u Maglaju. Sedam ljekara i osam medicinskih tehničara je, u saradnji sa kriznim štabom Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona, realizirao drugu posjetu poplavljenom Maglaju.

Zajedno sa uposlenicima i direktoricom maglajskog Doma zdravlja su obišli pacijente koji nisu u mogućnosti da odu na pregled u ovu instituciju. Pružili su im medicinsku pomoć i ostavili dovoljne zalihe lijekova za naredni period.

"UKCS je i ranije pružao pomoć ugroženom stanovništvu nakon poplava, a danas smo pregledali veliki broj pacijenata. UKCS je spreman primiti pacijente kojima je potrebno bolničko liječenje. Danas smo obišli sve nepokretne bolesnike i pružili im adekvatnu pomoć. Zahvaljujemo se uposlenicima UKSC-a koji su donirali hranu, alat i dezinfekciona sredstva koja smo danas donijeli u Maglaj", rekao je vođa današnjeg interventnog tima doc.dr. Nenad Vanis.

Dodao je da ga ohrabruje to što danas nisu uočili nikakve vidove epidemije i izrazio nadu da će takva situacija i ostati.

Azra Muzurović, glavna medicinska sestra na epidemiološkom odjelu UKCS-a je danas, zajedno sa epidemiološkom službom Doma zdravlja, obišla objekte u Maglaju. Smeće i prljavština je mehanički očišćena, a danas je izvršena dezinfekcija prostorija.

"Po nalogu sanitarne inspekcije smo uradili dezinfekciju, a obišli smo i centralno skladište u kojem je uskladištena humanitarna pomoć, gdje smo pregledali rokove trajanja hrane, kako bi utvrdili da je hrana sigurna", rekla je Muzurović.

Vodosnabdijevanje preko glavnog vodovoda u Maglaju još uvijek nije sigurno. Voda se svakodnevno analizira i utvrđeno je da je bakteriološki čista, ali zbog povećanog postotka hlora se ne preporučuje za piće.