{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevski ljekari u Maglaju posjetili nepokretne pacijente

29.5.2014. u 17:33
6
2
Sarajevski ljekari u Maglaju posjetili nepokretne pacijente
6
Interventni tim Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo danas je bio u Maglaju. Sedam ljekara i osam medicinskih tehničara je, u saradnji sa kriznim štabom Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona, realizirao drugu posjetu poplavljenom Maglaju.
Zajedno sa uposlenicima i direktoricom maglajskog Doma zdravlja su obišli pacijente koji nisu u mogućnosti da odu na pregled u ovu instituciju. Pružili su im medicinsku pomoć i ostavili dovoljne zalihe lijekova za naredni period.

"UKCS je i ranije pružao pomoć ugroženom stanovništvu nakon poplava, a danas smo pregledali veliki broj pacijenata. UKCS je spreman primiti pacijente kojima je potrebno bolničko liječenje. Danas smo obišli sve nepokretne bolesnike i pružili im adekvatnu pomoć. Zahvaljujemo se uposlenicima UKSC-a koji su donirali hranu, alat i dezinfekciona sredstva koja smo danas donijeli u Maglaj", rekao je vođa današnjeg interventnog tima doc.dr. Nenad Vanis.

Dodao je da ga ohrabruje to što danas nisu uočili nikakve vidove epidemije i izrazio nadu da će takva situacija i ostati.

Azra Muzurović, glavna medicinska sestra na epidemiološkom odjelu UKCS-a je danas, zajedno sa epidemiološkom službom Doma zdravlja, obišla objekte u Maglaju. Smeće i prljavština je mehanički očišćena, a danas je izvršena dezinfekcija prostorija.

"Po nalogu sanitarne inspekcije smo uradili dezinfekciju, a obišli smo i centralno skladište u kojem je uskladištena humanitarna pomoć, gdje smo pregledali rokove trajanja hrane, kako bi utvrdili da je hrana sigurna", rekla je Muzurović.

Vodosnabdijevanje preko glavnog vodovoda u Maglaju još uvijek nije sigurno. Voda se svakodnevno analizira i utvrđeno je da je bakteriološki čista, ali zbog povećanog postotka hlora se ne preporučuje za piće.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: