BiH
1.4k

Sarajevski imami mole za BiH: Idemo Zmajevi, uz Allahovu pomoć

Piše: F. V.
Muhamed ef. Velić
Muhamed ef. Velić
Sarajevski imam i kolumnista glasila Islamske zajednice, lista "Preporod", Muhamed ef. Velić najavio je da će na večerašnjem jacija-namazu, sat vremena prije utakmice, zajedno sa vjernicima, upućivati molitve (dove) za pobjedu Zmajeva u susretu protiv Argentine na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

"Na akšamu ću u džamiji upaliti sve kandilje, a nakon jacije-namaza u džamiji, sat vremena prije utakmice, proučit ću dovu za našu Bosnu i naše Zmajeve. Allah dž. š. da ih podrži i da čuva našu Bosnu! Idemo Bosno, idemo Zmajevi, uz Allahovu pomoć!", poručio je efendija Velić.

Prof. dr. Enes Ljevaković, sarajevski muftija i fetva-i-emin IZ odgovorio je ranije jednom vjerniku da molbe Allahu dž. š. za uspjeh Zmajeva "ne samo da je dozvoljeno upućivati, već je odbrana domovine i vjerska dužnost".

"Već duže vrijeme, uoči važnih sportskih utakmica na kojima nastupa reprezentacija BiH, praktikujem, poslije namaza, proučiti dovu za njihov uspjeh, a kad se radi o važnijim utakmicama, klanjam i namaz za želju uz molbu da dragi Allah dž. š. bude u pomoći našim predstavnicima. Kako ne bih želio činiti bilo šta što će, umjesto da pomogne, odmoći mojoj domovini i ljudima koji je predstavljaju, molio bih vas da mi odgovorite da li je ovaj moj postupak grijeh ili je to dozvoljeno raditi", upitao je jedan vatreni navijač dr. Ljevakovića.

Stručnjak za šerijatsko pravo mu je odgovorio:

"Svaka pobjeda naše reprezentacije raduje istinske domoljube, a među njima su i vjernici, pa ne vidimo u čemu je problem da se u dovi zamoli Allah dž.š. da pomogne da se ostvari ono što će obveseliti vjernike i domoljube. Ljubav prema rodnoj grudi i domovini je prirodna pojava, ona je neophodan uvjet njene odbrane, a njena odbrana je i vjerska dužnost, pa tako i sve što snaži taj osjećaj. Nema dokaza da je to grijeh", pojasnio je Ljevaković, navodi se na stranici Rijaset IZBiH.