Nogomet
191

Lejla Turčilo: Zmajevi ne mogu preko noći postati loši, pretjerano emotivno reagujemo

Piše: T. S.
Prof. dr. Lejla Turčilo
Prof. dr. Lejla Turčilo
Bosna i Hercegovina bila je na nogama, svi su vjerovali u pobjedu Zmajeva i prolaz u osminu finala Svjetskog prvenstva u Brazilu. Vladala je velika euforija i očekivanja su bila u skladu sa tim. Nažalost, uslijedio je hladan tuš. Reprezentativci BiH su poraženi od Nigerije 1:0 i ne nastavljaju takmičenje. Mnogi koji su ih do jučer hvalili, danas su najveći kritičari.

Profesorica sa Fakulteta Političkih nauka u Sarajevu, Lejla Turčilo istakla je da reprezentativci ne mogu preko noći postati loši i da navijači pretjerano emotivno reaguju.

"Euforija koju imamo kada počinjemo takmičenje i ljutnja kada ne ispadne onako kako smo očekivali je zapravo stvar emocija, a ne racionalnog prosuđivanja. Emotivna reakcija podrazumijeva krajnosti, a generalno, naš problem je što volimo u svemu imati mišljenje i što je negativnije spremniji smo ga iznijeti", kazala je prof. dr. Lejla Turčilo za Klix.ba.

Istakla je da smo od Zmajeva očekivali mnogo, čak i više nego što smo i smjeli očekivati s obzirom na okolnosti u kojima se nalazi naše društvo i država.

"Mi uvijek mislimo da možemo do finala, bez obzira na sferu o kojoj je riječ, ali, uvijek nam se dogodi 'neka nesreća'. Tada svako ima svoje mišljenje i svako je sudija i strateg. Takvo razmišljanje nije fer prema ovoj postavi u reprezentaciji i ovim mladim ljudima koji su mogli i da se ne odazovu na poziv u reprezentaciju. Svi znamo da ono što oni čine na terenu, čine iz patriotskih razloga te su gotovo svi uključeni u brojne humanitarne aktivnosti, a nikada nikoga nisu odbili za autogram ili fotografiju. Jučer su bili najbolji, pojedini igrači su važili i za bolje od Messija, pa svi oni se nisu mogli preko noći promijeniti. A, to što se naš stav promijenio, to je do nas", kazala je Turčilo.

Navela je i to da mi kao društvo greške teško opraštamo.

"Žao mi je što danas ne postoji razlog da se radujemo, ali to ne znači da sve trebamo dočekivati 'na nož'. Zmajeve smo smatrali nepogrešivim, ali sport se igra zbog rezultata i kada izostane moramo biti racionalni, a ne kriviti ljude koji su bili na terenu. Vjerujem da su momci koji su sinoć igrali za reprezentaciju BiH dali sve od sebe, ali nekada stvari ne idu onako kako ih zamislite. Ne vjerujem da je ijedan od njih izašao na teren i misleći kako mu se, eto, baš danas nešto ne igra", istakla je profesorica Turčilo poručivši da nije ponekad nekog poraza ni pobjede nam ne bi bile slatke.