{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Sarajevski domovi zdravlja ponovo u borbi s nestašicom reagenasa

Klix.ba
24.1.2019. u 10:56
73
59
Sarajevski domovi zdravlja ponovo u borbi s nestašicom reagenasa
73
Sarajevski domovi zdravlja ponovo u borbi s nestašicom reagenasa
Foto: Arhiv/Klix.ba
Građani Kantona Sarajevo ogorčeni su jer već duže vrijeme ne mogu raditi određene krvne analize u domovima zdravlja zbog nedostatka reagenasa.
Do naše redakcije već mjesecima stižu žalbe Sarajlija koji su primorani iz domova zdravlja odlaziti u privatne klinike kako bi uradili nalaze.

Glasnogovornik JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo Arman Šarkić govori nam kako imaju najveći problem s nestašicom reagenasa za analize uree, CRP-a, transaminaze i mineralograma.

"Mi kao ustanova moramo provesti zakon o javnim nabavkama i, nažalost, tek će tada u potpunosti biti normalizirano kompletno stanje u vezi s reagensima. Kada se ta procedura završi do kraja, onda ćemo u potpunosti imati na stanju reagense, onako kako to odgovara potrebama na terenu. Do tada mi premoštavamo situaciju za dan-dva. Imamo interventne nabavke koje nisu trajno rješenje. Takve nabavke su nedostatne jer je u prethodnom periodu, kad reagensi nisu bili dostupni, bio veći pritisak. Dosta ljudi sad potražuje reagense kroz zdravstvenu uslugu", kazao nam je Šarkić.

Nekoliko roditelja požalilo nam se kako su s bolesnim bebama vraćeni kući jer domovi zdravlja nisu imali reagense za CRP analizu.

Šarkić ističe kako pacijenti koji su hitni slučajevi ne ispaštaju.

"Niko ko je hitan ne smije biti vraćen ukoliko zdravstvena ustanova ima reagense, a struka procjenjuje ko je hitan", kaže Šarkić.

Podsjećamo, ukoliko se pacijentima u nekom od domova zdravlja ne može pružiti usluga, pacijent ima pravo tražiti uvjerenje od ljekara s kojim može otići kod privatnika, a Zavod zdravstvenog osiguranja KS dužan mu je refundirati taj novac.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: