Zimska poskupljenja
89

Sarajevske pijace puste: Cijene rastu, a pojedini trgovci dnevno ne zarade ništa

Piše: S.H.P.
Foto: M. O./Klix.ba
(Foto: M. O./Klix.ba)
Na sarajevskim pijacama Grbavica, Markale i Ciglane cijene nikada veće. Ove godine drastično su poskupjele osnovne životne namirnice poput krompira koji je prošle godine bio od 0,60 do 1,00 KM, dok je cijena ove godine 1,20 do 1,50 KM. Prodavci očekuju da će cijena krompira skočiti na 2,00 KM.

Ekipa portala Klix.ba posjetila je tri sarajevske pijace na Grbavici, Ciglama i Markalama. Pijace su puste, radi tek po neki štand, kupaca ima slabo jer su cijene naglo skočile, prodavci uglavnom nervozni, razočarani i tužni što ni uprkos cjelodnevnom stajanju na hladnoći ne mogu prodati apsolutno ništa.

Na štandovima koji još uvijek rade, možete kupiti razne vrste voća i povrća. Kako kažu prodavci da više ne postoji klasifikacija zimskog i ljetnog voća i povrća, pa tako tokom cijele godine možete kupiti paradajz, krastavice i paprike. Uglavnom se radio o uvezenoj robi iz Turske koja se kako kažu prodavci pokazala kao jako kvalitetna roba, a ima i deklaraciju.

Ono što prodavce muči jeste drastično poskupljenje luka i krompira, dvije namirnice koje kupci najčešće kupuju i namirnice koje se smatraju osnovnim životnim namirnicama.

Trgovci na "tankom ledu"

"Što se tiče krompira i luka, prošla godina je bila strašno loša, strašno kišovita i većina usjeva je propalo. Zbog toga su poskupjeli i krompir i luk za razliku od prošle godine. I nama je nabavna cijena jako velika. Kao što primjećujete sada je najjeftiniji krompir 1,20 ili 1,30 KM po kilogramu. I kada se uporedi ova zima s cijenama od prošle godine cijene su drastično skočile. Luk košta od 1,50 KM do 3,00 KM, ovaj od 1,50 je pretežno uvozni a od 3,00 KM je domaći", rekla je prodavačica na pijaci Grbavica, Mersida Prohić.

Cijene su visoke i na pijaci na Ciglanama, kako prodavci kažu kupovna moć građana jako je opala. Penzionerima koji su njihove najčešće mušterije, dok poplaćaju račune i kupe lijekove uglavnom ne ostane ništa. Često se zna desiti da dnevno ne zarade aposlutno ništa.

Slaba platežna moć

"Ništa se ne prodaje, malo nešto. Slabo. Zima je i hladno. Nemamo uopšte mušterija, mrznemo se ni za šta. Dok poplaćamo dadžbine ne ostane ništa. Ne možemo pokriti ni osnovne troškove, a sebi ne zaradimo ni fening. Sve je poskupljalo. Sva je roba skupa živa žara. Krompir je sada 1,50 KM, a sigurno će izaći i do 2,00 KM. Mušterije ne mogu sebi priuštiti ništa. Kupe kilogram krompira, dvije tri glavice luka, šaku špinata. Neko ko može uzme djeci pola kile mandarina, dvije tri banane. Krpe se i mušterije. Narod nema para kao i mi sami", rekla nam je prodavačica s pijace Ciglane.

Zbog slabe prodaje veliki broj štandova uopće ne radi, pijace izgledaju pusto.

"Ljudi gotovo da ništa ne kupuju, samo se džabe mrznemo. Često se desi da uopće ne dođemo na posao. Slabo se prodaje roba nažalost. Ono što i zaradim to je od ovih domaćih proizvoda koje pravim. Imamo puno troškova, pa je nekada jednostavnije ostati kući i ne plaćati bar prijevoz robe", rekla nam je prodavačica na pijaci Markale, Jasmina Redžić.

Osim cijena luka i krompira skočila je i cijena špinata koji košta od 4,00 KM do 6,00 KM, a ove godine jako skup je i karfiol čije se cijene kreću od 4,00 KM do 4,50 KM. Cijena mrkve je od 2,00 KM do 3,00KM. Mandarine se kreću od 2,00 KM pa 2,50 KM, narandže od 1,00 KM do 3,00 KM, jabuke 1,00 KM do 2,50 KM.