{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevska Vijećnica 17. decembra dobija svoju prvu knjigu

F
9.12.2014. u 19:04
44
23
Sarajevska Vijećnica 17. decembra dobija svoju prvu knjigu
44
Sarajevska Vijećnica 17. decembra dobija svoju prvu knjigu
Foto: Klix.ba
Prva knjiga ikada napisana o sarajevskoj Vijećnici bit će predstavljena 17. decembra u tom objektu.
Arhitektonski studio URBING se u saradnji s upravom Grada Sarajeva odlučio na smion poduhvat pripremanja prve monografije ‘Sarajevska vijećnica’ koju potpisuju autori usko vezani za projekat obnove Vijećnice - Valerijan Žujo, Ferhad Mulabegović, Smajo Mulaomerović.

Knjiga je finansirana od donacija prikupljenih na internet platformi Kickstarter.

Monografija cjelovito predstavlja Vijećnicu i kao građevinu i kao instituciju, uz pregled istorijskog konteksta, gradnje, djelovanja, destrukcije i obnove te precizan faktografski snimak i hronologiju.

Bit će objavljena na bosanskom i engleskom jeziku. Gradska vijećnica je nezaobilazan dio većine panoramskih prikaza grada i simbol njegovih promjena.

Nakon osamnaestogodišnje obnove, vinula se iz pepela i prkosno uspravila, još ljepša i raskošnija u svojoj autentičnosti.

Kao gradska kuća a još više kao sjedište Nacionalne i univerzitetske biblioteke u Bosni i Hercegovini, Vijećnica je duže od jednog stoljeća bila u žiži kulturnih i političkih dešavanja glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Svjedok je promjene nekoliko državnih sistema, atentata, strašnih iskušenja dva svjetska rata, jedinstvenog uspona u vrijeme Olimpijskih igara i barbarskog razaranja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: