BiH
19

Monografija o Sarajevskoj vijećnici: Objavljene tajne koje krije lijepa građevina

Anadolija
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U auli Vijećnice upriličena je promocija Monografije o Sarajevskoj vijećnici što je ujedno i predstavljanje prve knjige ikad napisane o ovoj građevini.

Nakon šestogodišnjeg istraživanja i intenzivnog rada, iz štampe je izašla monografija Sarajevska Vijećnica, posvećena sarajevskoj građevini koja je duže od jednog stoljeća bila u centru kulturnih i političkih dešavanja glavnog grada Bosne i Hercegovine. Vijećnica je svjedok promjene nekoliko državnih sistema, simbol grada Sarajeva, ali tajne koja ova ljepotica krije prvi put su objavljene u ovoj monografiji. 

Izdavač ove vrijedne knjige je arhitektonski studio Urbing u saradnji s Gradskom upravom Grada Sarajeva, autorstvo potpisuju Valerijan Žujo, Ferhad Mulabegović i Smajo Mulaomerović, dok je urednik Nedžad Mulaomerović.

Mulaomerović je u izjavi za medije kazao da se na Monografiji radilo dugo, još od početka izrade projekta obnove Vijećnice.

Našli originalan projekat Vijećnice

"Tri godine nam je trebalo da završimo taj projekat arhitektonske obnove i slikarske dekoracije, a polazna osnova na početku izrade projekta je bila vrlo oskudna i morali smo istraživati, tražiti ovaj raskoš koji sada vidite", pojasnio je Mulaomerović.

Kako je kazao, tokom istraživanja su obišli dosta gradova u Evropi koji su vezani za Sarajevo, BiH i Vijećnicu te su prikupljali fotografije, dokumente i na kraju uspjeli naći orginalan projekat po kojem je Vijećnica sagrađena u periodu od 1892. do 1896. godine.

"Vijećnica je obnovljena, a mi smo ostali u posjedu tog ogromnog ekskluzivnog materijala koji dosta govori o Vijećnici. Trebalo nam je jako puno vremena. Ovakvu knjigu napraviti uopšte nije lahko, pogotovo što se radi o Vijećnici, jednom od najznačajnijih objekata iz ostavštine Austro-ugarskog perioda na našim prostorima", pojasnio je Mulaomerović.

Bilo je, kazao je, vrlo zahtjevno, jer je zadatak bio dostojanstveno predstaviti "ovaj naš simbol koji je opet s nama, živi i živjet će".

Brutalno stradala u ratu

"Ono što se nalazi u knjizi jeste kompletan historijat, od prilika u Sarajevu prije izgradnje Vijećnice, preko izgradnje Vijećnice pa Vijećnice kao gradske kuće, kao Nacionalna univerzitetska biblioteka i Akademija znanosti i umjetnosti, brutalno stradanje Vijećnice u proteklom ratu i mukotrpna obnova i, naravno, sada obnovljena Vijećnica", poručio je Mulaomerović.

Jedan od tri autora Monografije Ferhad Mulabegović kazao je da ova knjiga predstavlja jedan dokument, hroniku dešavanja.

Valerijan Žujo je pojasnio da se "njemu čini da se mi od prvih koraka, prvih riječi grubo dijelimo na graditelje i rušitelje".

"Ja sam imao čast da oko ove knjige radim s istinskim graditeljima s kojim se nisam slagao. Bilo je hrvanja oko mnogih stvari. Nije zadovoljstvo samo raditi s predanim ljudima, graditeljima koji su lijegali u krevet i ustajali s idejom obnove ove kuće. Uostalom, nije važna samo kuća. O njoj bi se moglo svakojako govoriti", pojasnio je Žujo.

Prema njegovim riječima, najvažnija je posljednja epizoda Vijećnice, koja je i najstrašnija.

"Ta njena mučenička sudbina da su ovdje gorjele knjige, a to je, nakon ljudi koji gore, najveći užas", dodao je Žujo.

Večeras je predstavljeno izdanje Monografije na bosanskom i engleskom jeziku. Knjiga sadrži dosta tehničkih stvari vezanih za obnovu, ali ovo je vrlo edukativna knjiga.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić je večeras govorio o važnosti Vijećnice za Sarajevo, građane...

Simbol naše zemlje

Kako je kazao, autori Monografije su ušli u historiju Vijećnice i dok je listamo možemo vidjeti koliko ona znači ovom gradu. Komšić je pojasnio da povijest Vijećnice predstavlja povijest naše zemlje, grada i ljudi.

"Sklapajući ovu Monografiju, autori su ušli u povijest ove zgrade i tek sad dok listamo, čitamo, vidimo koliko je zapravo ova Vijećnica simbol naše zemlje i svega što se s njom zbivalo", dodao je Komšić.

Istaknuti bh. umjetnik Safet Zec bio je među velikim brojem prisutnih građana koji su došli da proprate promociju Monografije. Kako je kazao, konačno je ušao u Vijećnicu, jer je ranije dolazio dok je Vijećnica bila djelimično ili na početku obnove.

"Vijećnica je ključno mjesto jednog grada, jedna gradska kuća. Za nas, za Sarajevo, ona je izuzetna", pojasnio je Zec.