Kultura
0

Dovršena prva monografija o Vijećnici u Sarajevu

FENA
Vijećnica u Sarajevu je nezaobilazan dio većine panoramskih prikaza grada i simbol njegovih promjena.

Nakon osamnaestogodišnje obnove, vinula se iz pepela i prkosno uspravila, još ljepša i raskošnija u svojoj autentičnosti, a u decembru izlazi prva knjiga o ovoj građevini ikada napisana. Kao gradska kuća, a još više kao sjedište Nacionalne i univerzitetske biblioteke u Bosni i Hercegovini, Vijećnica je duže od jednog stoljeća bila u žiži kulturnih i političkih dešavanja glavnog grada.

Svjedok je promjene nekoliko državnih sistema, atentata, strašnih iskušenja dvaju svjetskih ratova, jedinstvenog uspona u vrijeme Olimpijskih igara i barbarskog razaranja.

Imajući u vidu značaj ove građevine i činjenicu da za sve vrijeme njenog postojanja nikada nije napisana knjiga, arhitektonski studio URBING se u saradnji sa upravom Grada Sarajeva odlučio na smion poduhvat pripremanja prve monografije "Sarajevska vijećnica", koju potpisuje grupa autora usko vezana za projekat obnove - Valerijan Žujo, Ferhad Mulabegović, Smajo Mulaomerović.

Knjiga je u potpunosti finansirana od nepovratnih donacija prikupljenih na internet platformi Kickstarter. Nakon šestogodišnjeg rada, svečana promocija knjige održat će se 17. decembra u Vijećnici, s početkom u 19 sati.

Ova monografija cjelovito predstavlja Vijećnicu i kao građevinu i kao instituciju, uz pregled historijskog konteksta, gradnje, djelovanja, destrukcije i obnove, te precizan faktografski snimak i hronologiju, a bit će objavljena na bosanskom (BHS) i engleskom jeziku. Promocijja je otvorena za javnost, a istoj će prisustvovati važne ličnosti iz oblasti politike, kulture i umjetnosti, partneri koji su podržali obnovu, te autori knjige.