BiH
0

Sarajevska Općina Centar nagradila najuspješnije farmere

Klix.ba
(Foto: Općina Centar)
U prostorijama Općine Centar Sarajevo, 7. septembra 2015. godine upriličeno je svečano uručenje diploma i nagrada poljoprivrednim proizvođačima - pobjednicima Izbora za najuspješnije farmere-stočare iz Centra u 2014. godini.

Nagrade su dodijeljene u kategorijama: najbolji farmer, najoptimalniji zoohigijenski i zootehnički uslovi držanja životinja, najuspješniji uzgajivači goveda, najuspješniji uzgajivači ovaca i najuspješniji pčelari. Čestitajući nagrađenima, u ime načelnika Općine Centar Dževada Bećirevića, Jasna Beba, sekretar općinskog organa uprave kazala je da načelnik Bećirević posljednjih 12 godina prepoznaje i potencira rezultate rada farmera sa željom da će narednih godina biti sve više poljoprivrednika u konkurenciji za najbolje farmere.

"Općina Centar želi pitanje poljoprivredne proizvodnje sistemski riješiti. Sa izradom pravnih akata i pravilnika pokušavamo stvoriti uvjete da putem evropskih pristupnih fondova obezbijedimo sredstva za ovu granu proizvodnje. Trebamo iskoristiti našu prednost, a to je proizvodnja ekološki ispravne i zdrave hrane", navela je Beba.

Musafa Resić, savjetnik načelnika čestitao je farmerima i istakao da Općina Centar pokušava davati podršku onima koji su uspješni u svom poslu. "Ubijeđen sam da će u dokumentu 'Strategija razvoja Općine Centar', koju trebamo usvojiti početkom iduće godine, značajno mjesto biti podrška vama farmerima s namjerom povećanja poljoprivredne proizvodnje. Kada budemo kupovali ono što mi proizvedemo, tek tada se možemo nadati boljem sutra", naglasio je Resić.

Za najboljeg farmera proglašen je Meho Muharemović, kojem je pripala nagrada u iznosu od 700 KM. Nagrada od 300 KM dodijeljena je Hašimu Pandžiću za najoptimalnije zoohigijenske i zootehničke uslove držanja životinja.

Za najuspješnije uzgajivače goveda su proglašeni Beriz Omerović (I nagrada-500 KM), Nedeljko Đokanović (II nagrada-400 KM), Fata Pandžić (III nagrada-300 KM), Nihada Pandžić (IV nagrada-200 KM), Siniša Rašević (V nagrada-150 KM), Jadranko Rađenović (VI nagrada-100 KM) i Sabit Pandžić (VII nagrada-100 KM).

U kategoriji uzgajivača ovaca nagrađeni su: Kasim Samouk (I nagrada-400 KM), Ćiro Ješić (II nagrada-300 KM), Sabahet Seferović (III nagrada-200 KM), Žarko Rašević (IV nagrada-150 KM), Sead Pandžić (V nagrada-150 KM), Hašim Muharemović (VI nagrada-100 KM). Za najuspješnije pčelare u općini Centar proglašeni su: Muhamed Salkanović (I nagrada-300 KM), Snježana Rašević (II nagrada-200 KM) i Munib Pandžić (III nagrada-100 KM).

Munib Pandžić je kazao da je ova godina bila uspješna sa dobrim prinosima. –Imam oko 80 košnica i od ovog se može dobro živjeti jer je poznata kvaliteta naših proizvoda tako da mi pčelari nemamo nikakvih problema sa plasmanom naših proizvoda, izjavio je Pandžić.

Za 18 pomenutih nagrada iz budžeta Općine Centar je izdvojeno 4.650 KM. Komisiju za izbor najkvalitetnijih farmera u općini Centar je predvodio prof. dr. Velija

Katica koji je ovom prilikom naglasio da su tri nagrade odnijele žene iako za poljoprivrednu proizvodnju postoji mišljenje da je to „muška“ oblast.

"Općina Centar je jedna od rijetkih općina u Federaciji koja stimuliše uzgoj domaćih životinja i proizvoda. Ovo jesu skromne novčane nagrade u odnosu na vaše potrebe, ali cijenimo ovaj trud i ovo je znak pažnje kojim Općina pokazuje da cijeni vaš rad i na ovaj način želi da vam pruži podršku. Ovo što vi radite će dobijati sve veći značaj posebno kad BiH uđe u Evropsku uniju", naveo je Katica. Uručenju diploma je također prisustvovao i pomoćnik načelnika za finansije Fahrudin Kurtović.