BiH
0

Općina Stari Grad izdvojila 25.000 KM za stimulisanje stočarstva

Klix.ba
Načelnik Starog Grada Ibrahim Hadžibajrić potpisao je danas ugovore o stimulisanju stočarske proizvodnje s 47 stanovnika Starog Grada.

Poticaj je građanima doniran s ciljem stimulisanja stočarske proizvodnje u općini Stari Grad, jer je jedan od osnovnih ciljeva i pravaca ekonomskog razvoja ove lokalne zajednice oblast proizvodnje hrane. Prednost pri odabiru korisnika donacije imali su nezaposleni demobilisani borci, demobilisani borci penzioneri i poljoprivredni proizvođači koji već imaju tradiciju u oblasti stočarske proizvodnje. Načelnik Hadžibajrić istakao je kako Općina Stari Grad namjerava i u narednom periodu pomagati razvoj poljoprivredne proizvodnje u Starom Gradu.

"Ovogodišnjim budžetom za stočarsku proizvodnju predviđeno je oko 25.000 KM, tako da ove godine dodjeljujemo poticaj za 47 stanovnika Starog Grada koji se bave stočarstvom“, kazao je Hadžibajrić.

Dodao je kako je Općina ove godine dodijelila i plastenike i sadni materijal, te poticaj u vidu jagodičastog voća, kao što su maline.

Senad Resić, šef Odsjeka za privredu, kazao je kako je Općina prepoznala potrebu da pomogne poljoprivrednim proizvođačima, te da već treću godinu zaredom izdvaja novac za stočarsku proizvodnju.

"Kada je u pitanju poticaj za stočarsku proizvodnju u posljednje tri godine Općina je izdvojila oko 80.000 maraka. Današnjim potpisnicima želim puno sreće u daljem radu“, rekao je Resić.

Jedna od korisnica ovog poticaja je i Šaćira Fočo istakla je:

"Ovaj podsticaj bit će od velike pomoći za cijelu moju porodicu, s obzirom da sam penzionerka i samohrana majka. Stočarstvom se bavim od 1998. godine, a novac ću iskoristiti za pomoćni objekat koji mi je neophodan za odlaganje hrane".

Dodala je kako već godinama dobija pomoć od Općine i da je neizmjerno zahvalna na tome.

Današnji ugovor potpisao je i Elvir Omeragić koji se bavi stočarstvom.

"Imam 120 ovaca matičnog stada i isto toliko janjadi. Isključivo se bavim stočarstvom jer sam nezaposlen. Od stočarstva se može živjeti i preporučujem svima koji imaju uslove da se počnu baviti ovim poslom“, kazao je Elvir.

Ratni vojni invalid Zakir Parla sa Sedrenika, od 1996. godine bavi se stočarstvom.

"Imam tri junice, koke nosilje i nešto ovaca. Od stočarstva se može živjeti ali se mora raditi s puno odricanja. Mora se rano ustajati i gotovo cijeli dan posvetiti brizi za životinje“, kazao je Parla.

Javni poziv za dodjelu sredstava za podsticaj stočarske proizvodnje bio je raspisan u septembru, a konkurisati su mogli svi poljoprivredni proizvođači sa mjestom prebivališta i proizvodnjom u Starom Gradu, nakon čega je odabir izvršila Komisija za stimulisanje stočarske proizvodnje.