Svake godine nova vlast
12

Sarajevska lista političkih transfera: Ko je u aktuelnom mandatu promijenio dres i ko će ga tek mijenjati

S. H.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Najava SDA-ovog zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo Aljoše Čampare da će glasati za smjenu vlade, što je posebno izvjesno nakon njegovog napuštanja svih stranačkih funkcija, otvorila je dodatna pitanja o novoj skupštinskoj većini.
Već duže vremena u političkim kuloarima kruži priča da bi pored Čampare i neki drugi zastupnici aktuelne vlasti mogli dići ruku za smjenu. U nezvaničnim najavama takvo nešto bi se trebalo desiti sredinom oktobra, pred početak predizborne kampanje.

Među zastupnicima koji bi mogli otkazati povjerenje vladi Marija Nenadića (SDA, SBB, DF i BOSS) spominju se tri zastupnice SDA. Radi se o Admeli Hodžić, Jasmini Biščević-Tokić i Samri Ćosović-Hajdarević. Da li će neka od njih krenuti Čamparinim stopama pokazat će oktobar. Njih tri do ulaska u aktuelni saziv Skupštine nisu bile politički značajnije istaknute.

Ipak, u ovom trenutku vrijedi podsjetiti i na neke ranije političke transfere i promjene političkih dresova u najpoželjnijem kantonu. Samo u ovom sazivu Skupštine do sada se dogodilo pet svojevrsnih transfera. Prvo je Fahrudin Pecikoza, iako je u Skupštinu ušao sa liste NBL-a, otišao u nezavisne zastupnike, da bi se potom pridružio SBB-u.

Damir Marjanović je u aktuelni saziv Skupštine ušao kao nosilac liste Naše stranke, ali je ubrzo napustio stranku i trenutno je nezavisni zastupnik. Slučan put je imao i Damir Nikšić koji je u međuvremenu napustio SDP i otisnuo se u samostalne zastupničke vode.

Stranački dres je promijenio i Elvis Vreto. U Skupštinu je ušao kao kadar Naše stranke, a trenutno je "u dresu" Naroda i pravde. Transfer je napravila i Jasna Duraković koja je nakon pada vlade Šestorke napustila SBB i prešla u SDP.

Treba istaći i da je neposredno pred izbore 2018. godine aktuelna dopredsjedavajuća Skupštine KS Smiljana Viteškić također promijenila stranački dres napustivši SDP te je na izborima bila kandidatkinja SDA. A poseban "fenomen" među zastupnicima u Skupštini KS je Amel Mekić, kojem je NiP treća stranka, a ranije je bio u SDP-u te SDA.

Jesen će otkriti šta se još sprema u skupštinskim klupama u Sarajevu, gdje možda ruka Aljoše Čampare i eventualno nekih drugih zastupnika neće ni biti potrebna s obzirom na poziciju SBB-a koji trenutno nije u političkoj ljubavi sa SDA.