Narodno pozorište u Sarajevu
145

Sarajevska filharmonija održala Ramazanski koncert

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Sarajevska filharmonija je večeras u Narodnom pozorištu u glavnom gradu BiH održala koncert kojim je na poseban način najavljen dolazak najvažnijeg muslimanskog mjeseca ramazana.

Publika je imala priliku da prisustvuje premijernom izvođenju simfonijske poeme Mevlana – Alhemičar koju su izveli poznati umjetnici iz Turske zajedno za Sarajevskom filharmonijom. Dirigentica Samra Gulamović istakla je u izjavi za agenciju Anadolija da je ovogodišnji ramazanski koncert dosta drugačiji od prethodnih.

“Mi već godinama pokušavamo da sačuvamo tu tradiciju održavanja ramazanskog koncerta uoči ovog svetog mjeseca. Drago mi je što su se naši prijatelji iz Turske odazvali našem pozivu da na jedan originalan način zajedno dočaramo atmosferu i muziku koju želimo da prezentiramo”, navela je Gulamović.

Večerašnji gost iz Turske, pijanist Sabri Tulug Tirpan, poznati je turski kompozitor i njegovo djelo Mevlana vrlo je posebno i inspirativno za Sarajevsku filharmoniju. “Ovo je jedan veliki izazov za nas imajući u vidu sve teme i motive koji se provlače u tom vrijednom djelu”, izjavila je bh. dirigentica Samra Gulamović. Simfonijska poema Mevlana – Alhemičar je originalno djelo, neobična kombinacija soprana, naja, plesača i klavira u kombinaciji sa gudačkim orkestrom.

Gulamović je poručila da za umjetnike ne postoje granice i da ramazanski koncert šalje poruku mira. “Mi umjetnici želimo da naš program prilagodimo mjesecu ramazanu i da našoj publici pokušamo na jedan specifičan način dočarati koliko je taj mjesec važan i značajan”, rekla je poznata dirigentica.

Gosti i umjetnici iz Turske su prezadovljni što imaju priliku da budu u posjeti Bosni i Hercegovini i da se druže sa bh. umjetnicima. Vrsna umjetnica na naju i večerašnja gošća iz Turske, Burcu Karadag, za agenciju Anadolija izjavila je da se u Sarajevu osjeća kao kod svoje kuće i da je iznenađena da su ovdje ljudi tako gostoprimljivi i ljubazni kao i u njenom rodnom gradu Bursi.

Umjetnica iz Turske istakla je da je glavna poruka večerašnjeg koncerta poruka mira i univerzalnih ljudskih vrijednosti koje su nam danas svima potrebni. “Kao što svi dobro znamo, Mevlana je poznati simbol mira. Večerašnju kompoziciju koja spominje ideje i poruke Mevlane, a koja je urađena 2007. godine, do sada smo izveli u mnogim državama širom svijeta i svidjela se ljudima različitih vjera, nacija i kultura”, navela je umjetnica na naju Burcu Karadag.

I poznati pijanist iz Turske Sabri Tulug Tirpan naglasio je poruke mira i dijaloga među svim narodima i vjerama. “Glavna i primarna poruka našeg koncerta je univerzalna Mevlanina poruka koja kaže: Dođi! Dođi ko god da si, ne mari i ako si nevjernik, ne mari i ako si posrnuo hiljadu puta.