Svečani koncert
4

Zvuci ilahjia, kasida i sevdalinki obilježit će Bajram u BiH

Piše: Nedim Grabovica
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
I ovog Bajrama brojni građani Sarajeva, ali i cijele BiH, moći će uživati u zvucima ilahija, kasida i tradicionalnih bosanskih pjesama na svečanom koncertu Medžlisa islamske zajednice Sarajevo "Bajram dođe, mirišu avlije".

Na današnjoj konferenciji za medije organizatori su predstavili program koji će, sudeći prema najavi, biti izuzetno bogat. Planiran je nastup solista iz BiH i Turske, nekoliko horova te benda Armina Hodžića.

"Bajramski koncert se već petu godinu održava u Sarajevu. I ove godine pripremili smo bogat program s ciljem da naši građani imaju osmišljen sadržaj, da prvi dan Bajrama provedu u lijepom ambijentu i atmosferi sa svojom porodicom. Drugi veoma važan segment jeste to da je ovaj koncert humanitarnog karaktera. Od prikupljenih sredstava pomoći ćemo stipendiranje učenika naših kolega imama, šehida", kazao je Malik ef. Šljivo, zamjenik glavnog imama Medžlisa IZ Sarajevo.

Što se tiče umjetničkog dijela programa, Emir Nuhanović, muzički rukovodilac, je istakao kako će, osim ilahija koje se izvode na svim ramazanskim i bajramskim koncertima, ovaj koncert donijeti i nekoliko novih, koje do sada nisu izvođene na našim prostorima.

"Ove godine smo uspostavili saradnju sa eminentnim muzičarima u BiH. Imamo izuzetno dobre soliste, a raduje nas da je ovog Bajrama naš veliki umjetnik Enes Begović prihvatio učešće na koncertu. Osim toga, posjetioci će moći uživati u izvedbama Burhana Šabana, Eldina Huseinbegovića, Lejle Jusić, Armina Muzaferije i drugih kvalitetnih solista. Nastupit će i horovi Medžlisa IZ Sarajevo, Mektebski bulbuli, Bostan te bend Armina Hodžića", naglasio je Miralem Babajić, jedan od koordinatora.

Koncert "Bajram dođe, mirišu avlije", održat će se u nedjelju, prvog dana Ramazanskog bajrama, od 20:30 sati. Cijene ulaznica koštaju pet konvertibilnih maraka.