Kultura
1

Premijera Mevlana - Alhemičar na Ramazanskom koncertu Sarajevske filharmonije

FENA
Kao i proteklih godina i ovaj put Sarajevska filharmonija će koncertom najaviti dolazak ramazana.

U srijedu, 18. jula, u Narodnom pozorištu sarajevska publika će imati priliku da prisustvuje premijernom izvođenju simfonijske poeme Mevlana - Alhemičar.

Ovo djelo je komponovano u povodu godine Rumija, koju je UNESCO proglasio 2007., da bi se obilježila 800. godišnjica od rođenja Dželaludina Rumija.

Po riječima dirigentice Samre Gulamović Ramazanski koncerti Sarajevske filharmonije su uvijek izazov jer je potrebno pronaći nešto što u potpunosti odgovara povodu kao i kriterijima koje pred sebe postavlja Sarajevska filharmonija.

“Uvjerena sam da smo ovaj put u potpunosti odgovorili izazovu“. Mevlana - Alhemičar je muzičko-scenski performans gdje će se osim u mističnoj i meditativnoj muzici moći uživati u odlomcima Rumijeve poezije i plesu gošće iz Turske Su Güneş Mihladiz koja će svojim pokretima dočarati inspirativni ples derviša - sema.

Iako Rumi predstavlja jednog od najvećih islamskih mislilaca on zbog svoje univerzalne poruke mira i dobra predstavlja i inspiraciju za čitav ljudski rod. Svojom poezijom, koja spada u najveće domete ljudske misli, on šalje poruku nade i mira, poruku koja je potrebna svima, nama u Bosni možda više nego ikada. U nadi da će se veliki broj sugrađana odlučiti da ovu večer podijeli s nama, dopustite nam da i u pozivu koji upućujemo publici parafraziramo velikog Mevlanu “Dođi, dođi ko god da jesi…naša karavana nije karavana očaja…dođi, dođi, samo dođi!”, poziva Galumović.

Osim Su Güneş Mihladiz sarajevskoj publici će se predstaviti i pijanist Sabri Tulug Tirpan, koji je i kompozitor ovog djela, vrsna umjetnica na naju Burcu Karadag i sopranistica Demet Tugcu.

Ovom simfonijskom poemom Sarajevska filharmonija označit će kraj još jedne bogate koncertne sezone nakon koje slijedi sezona u kojoj će početi obilježavanje 90 godina od osnivanja Sarajevske filharmonije.