BiH
102

Sarajevska deklaracija za mir: Dosta je generacija izgubilo mladost u proteklom ratu, želimo mir

Piše: M. N.
Demokratski omladinski pokret pokrenuo je peticiju pod nazivom "Sarajevska deklaracija za mir" kojom građani kada potpišu poručuju da "mir u BiH i regionu nema alternativu".

Ističe se da bi cilj svake politike u BiH bi trebao biti primarno održavanje mira i građenja odnosa povjerenja među građanima bez obzira na njihovu konfesiju, etničku ili nacionalnost.

"Dosta je generacija izgubilo mladost u proteklom ratu na prostorima bivše Jugoslavije, a još više osoba je na tužan i potresan način izgubilo živote za nešto, što se moglo dogovoriti i na miran način. Želimo ovim putem da kažemo da smo protiv toga da nove generacije u našim državama iskuse rat, glad i miris baruta, te zato potpisujemo i upućujemo ovu deklaraciju svim političkim akterima u državi i u regionu, kao znak želje za mirom i saradnje svih nas.

Mi građani, a posebno mi mlade populacije tražimo od svih političkih aktera da u novonastalim društvenim odnosima djeluju deeskalirajuće, i da sve moguće nesporazume rješavaju za pregovaračkim stolom, te na način da primarno misle na dobrobit svih građana i da zastupaju interese onih koji su ih izabrali na te funkcije i koji svojim porezima plaćaju njihov servis i angažman", poručuje se u peticiji.

Ističe se kako se od svih političkih aktera očekuje da bezrezervno poštuju Ustav BiH, njen ustavni poredak, suverenitet i teritorijalni integritet, njene institucije, te unutrašnje uređenje i običaje, a bez da krše i ograničavaju bilo kojoj ličnosti osnovna ljudska prava.

"Svaka osoba, svaka grupa i kolektiv treba imati pravo da odabere svoje običaje, jezik, vjeru, pripadnost i praznike ali uz puno poštivanje drugih i bez da vrijeđa ili limitira bilo koju drugu osobu ili kolektiv u svom pravu", naglašava se.

Podsjećaju da visoki predstavnik u BiH i međunarodna zajednica moraju aktivnije djelovati i sankcionisati bilo koje osobe i institucije koje predstavljaju prijetnju miru i stabilnosti, ili na bilo koji način krše Ustav i ustavni poredak u BiH. Pozvali su i političare da se suzdrže od izjava koje direktno upućuju na eventualnu intervenciju Republike Hrvatske ili Republike Srbije na bilo koji način na prostor BiH.

"Svjesni smo činjenice da održavanje bilo kojeg referenduma u BiH, a posebno samo u jednom entitetu izaziva nacionalnu netrpeljivost i nesporazume, te iz toga razloga očekujemo da svaki referendum koji može imati za posljedicu izazivanje nacionalne netrpeljivost bude sankcioniran od strane državnih organa i da državni organi djelujući po nalogu institucija sankcioniraju i spriječe svaki vid referenduma, bez obzira protiv ili za koji dio stanovništva se odnosi. Referendum se može samo održati ukoliko se odnosi na sve stanovnike Bosne BiH i ukoliko to pitanje tretira ukupnu populaciju kao što bi npr. bio referendum o ulasku BiH u NATO ili u EU (jer pristupa se kao država a ne kao entiteti)

Zaključno pozivamo sve političare, političke stranke, udruženja građana, institucije, međunarodnu zajednicu i sve građane da poštuju 20 godina mira na ovim prostorima i da svaki spomen mogućeg rata ili agresije osude. Vrijeme nam je za ulazak u porodicu Evropske unije i ukidanje granica, a ne za stvaranje novih!", stoji su peticiji.

Idejni tvorac deklaracije je Ernad Deni Čomaga iz Demokratskog omladinskog pokreta.

Sarajevsku deklaraciju za mir možete potpisati ovdje.