BiH
25

Bh. Australci poručili političarima: Ne želimo da nove generacije dožive našu sudbinu

Piše: M. S.
Građani BiH u Australiji, okupljeni u Australsku uniju bh. asocijacija (AUBHA), bh. političarima uputili su pismo u kome izražavaju svoju zabrinutost trenutnom političkom situacijom u BiH.

U pismu koje je potpisao predsjedavajući AUBHA-e Safet Alispahić, navodi se da bh. Australci sa zebnjom prate prenapregnutu političku situaciju u svojoj prvoj domovini, koja je eskalirala referendumom.

"S razlogom strahujemo da nove generacije ne dožive našu sudbinu. Nakon više od 20 godina, s razlogom očekujemo povoljniju ekonomsku i političku klimu, u našoj od Drine do Sane i od Save do mora - da bismo se vratili i pokazali spremnost da možemo usvojenim znanjem na zapadu i parama učestvovati u razvoju i prosperitetu, a ono opet....", stoji u saopćenju.

Apeliraju na političare da se "okane kafana i balkanske krčme", a razgovore umjesto toga premjeste u državne institucije.

"Ne srozavajte politiku na tako niske grane, jer takav model (kafanskog) dogovaranja ne postoji u udžbenicima političkog umijeća. Ne želite vi u Evropu, jer izvaninstitucionalno sve radite da zadržite status quo, ovakva Bosna i Hercegovina je po vašoj mjeri, a ne po mjeri naroda. Vaša roba koju prodajete, stara više od 20 godina, je sve lošije kvalitete", navode.

AUBHA zahtijeva da kao najbolje plaćeni političari u Evropi počnu raditi za državu BiH, da štite njenu nezavisnost, državnost i integritet, usprave ključne stubove države: sudstvo, policiju, školstvo i zdravstvo, uspostave ili sinhronizuju jedinstvene zakone na području cijele države te da pred izbore ne obećavaju ono što neće znati ostvariti. Ako to nisu sposobni učiniti, AUBHA bh. političarima poručuje da zaborave na politiku.

"Dozvolite nama iz svijeta da učestvujemo u stvaranju povoljnijeg ekonomskog ambijenta. Do sada ste pokazali da to ne želite", kažu oni.

Napominju da BiH ima potencijale i prirodne resurse i da treba omogućiti narodu da izabere političare menadžere koji žele izgraditi normalnu državu.

"Dok vi vodite, našu od mora do Save i od Sane do Drine, nama tamo nema mjesta, jer brigu o nama nikada niste ni pokazali, ali ono što je pogubnije jeste da našim putem (samo sada u miru) kreće armija mladih i visokoobrazovanih u svojim najboljim stvaralačkim godinama. Država bez naroda nije ni za političare koji ne haju za svojim demosom", poručuju oni.

Kažu da je politika vrlo odgovorno zanimanje i da je za mnoge vrijeme da je napuste.

"Prestanite, bar tri sadašnja predsjednika stranaka, (koji sjede u centru, na zapadu i na jugu) državu Bosnu i Hercegovinu tretirati kao svoje vlasništvo i omogućite da se u parlamentarnom životu čuje i glas opozicije. Istovremeno, molimo sve političare, po svim nivoima, da pokažu više interesa, znanja i htijenja da našu državu Bosnu i Hercegovinu vrate na pravi kolosijek, jer tako će nam svima biti dobro", kažu oni.

Navode da su minuli lokalni izbori na površinu izbacili činjenicu kako političari tretiraju "svoje" opštine, a na druge i ne misle, pogotovo na Srebrenicu i Potočare, mjesto nesavjesne politike svih bh. političara odreda.

"Ne najavljujte bubnjeve rata, učinite politiku bar za nekoliko procenata humanijom, pokažite da možete biti bolji (ako to nije prekasno), i usrećite unesrećeni i ucviljeni narod, kao što znaju naši sportisti“, poručuju iz AUBHA-e.