BiH
5

Adis Arapović: Polovina godine već je protraćena zbog političkih prepucavanja

Piše: E. Mušinović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Uprkos tvrdnjama političara kako u BiH imamo funkcionalnu vlast, posljednja politička dešavanja govore suprotno. Analitičari upozoravaju da neodgovorna i neznalačka politička klasa, po izlizanom receptu, nekoliko mjeseci pred izbore proizvodi političku krizu da bi u fingiranom, lažnom sukobu, fabriciranjem međusobnog konflikta, skrenula pažnju sa životnih pitanja na krupna pitanja koja nemaju nikakve veze s izbornom utrkom.

Posljednja politička dešavanja vezana za nedavni dogovor predsjednika SDA i SNSD-a Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika o mehanizmu koordinacije, a sa čim se nije složio predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, samo govore kako u Bosni i Hercegovini ne postoji stabilna vlast okupljena na temelju zajedničkih ciljeva.

Projekt menadžer u Centrima civilnih inicijativa (CCI) Adis Arapović smatra kako je i djeci jasno da je tempiranje politikantskog referenduma u Republici Srpskoj sedam dana pred izbore, kao i proizvedena kriza u vezi sa Zakonom o igrama na sreću u Federaciji BiH, ustvari smišljena, uigrana, a možda i dogovorena predstava kojom se skreće pažnja s velikog neuspjeha u rješavanju nekih krupnih pitanja i provođenja reformi.

"Sada je već očigledno da će pola ove godine biti protraćeno na političko prepucavanje i da je proizvodnja straha ponovo nadvladala proizvodnju blagostanja. Reformska agenda koja je trebala i morala biti glavna odrednica djelovanja vlada i parlamenata u ovom sazivu, ostaje na periferiji interesovanja političkih kuhinja, te kao začin, a ne kao glavni sastojak", rekao je Arapović.

Na nedavnoj konferenciji za medije predsjednik HDZ-a BiH i član Predsjedništva BiH Dragan Čović priznao je kako vladajuća koalicija u zemlji ne radi dovoljno.

"Svima nama je isteklo vrijeme, općenito politici ovdje. Pola našeg mandata je prošlo, šta ćemo kazati da smo uradili? Možemo se mi hvaliti mikro i makro pokazateljima da smo nešto pokrenuli, ali vidimo kako ljudi žive oko nas", poručio je Dragan Čović.

Uprkos ovim priznanjima dio domaćih političara nastavlja uvjeravati građane kako su baš oni poboljšali njihov životni standard, samo što to stanovnici još uvijek ne vide. Neki od njih su otišli toliko daleko poput premijerke entiteta Republika Srpska Željke Cvijanović koja je u nedavnom intervjuu tvrdila kako je produžila životni vijek građana RS-a iako građani manjeg bh. entiteta ne žive ništa bolje od stanovnika FBiH.

U posljednjih nekoliko mjeseci Bosanci i Hercegovci svjedočili su i dešavanjima vezanim za objavu rezultata popisa stanovništva u BiH sa čime se nisu složili koalicioni partneri HDZ-a BiH i SDA na državnom nivou iz Saveza za promjene.

Odluka direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića izazvala je i oštru reakciju člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladena Ivanića koji je izvjestan period blokirao potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) koji je također jedan od uvjeta da bi bh. aplikacija za članstvo bila kredibilna.

Arapović smatra da je u svemu potreban aktivniji odgovor domaće kritičke javnosti i međunarodnog prisustva u BiH na skretanje sa reformskog puta.

"I to primarno Delegacije EU. Ukoliko takvo što izostane, bojim se gubitka momentuma i potpunog pada interesovanja u EU za slučaj Bosne i Hercegovine", rekao je Arapović.

Međunarodne diplomate ne samo da podržavaju bh. političare već aktivno učestvuju u umanjivanju značaja institucija države Bosne i Hercegovine. Tako je na inicijativu šefa Delegacije EU u BiH Larsa-Gunnara Wigemark u motelu Barka u Istočnom Sarajevu održan sastanak Dodika i Izetbegovića o temi mehanizma koordinacije.

Politički analitičari, opozicione političke stranke u zemlji, ali i HDZ BiH koji je dio vladajuće strukture, oštro su kritikovali održavanje službenih sastanaka u motelima i kafanama.

U jeku političke krize došlo je vrijeme i za godišnje odmore izabranih zvaničnika koji služe kao opravdanje za neodržavanje sjednica organa izvršne i zakonodavne vlasti. Već je upitno održavanje sjednica Parlamenta Federacije BiH do Lokalnih izbora i to sve zbog neslaganja političkih subjekata unutar vladajuće koalicije.

"Osim što im Zakon to omogućava, ne vidim jake razloge za odmore, posebno zakonodavne vlasti. Očigledno će odmarati naredna dva i po mjeseca, jer je mala vjerovatnoća da će parlamenti održavati efektivne sjednice dok god traje izborna kampanja, iako lokalni izbori ne bi trebali utjecati na rad parlamenata viših nivoa", rekao je Arapović.

Smatra kako vlasti u ovoj zemlji nemaju od čega odmarati, jer su rezultati više nego skromni.

"Upravo parlamenti trebaju demonstrirati efektivnost koalicija i odgovornost političkih stranaka sada kada se politička kriza pokazuje na sve više pitanja i na gotovo svim nivoma gdje više od dvije strane dijele vlast", zaključio je Arapović.