Zlata Filipović za francuski Metro
0

Sarajevska Anna Frank: Zbog bombi i danas mrzim buku

Klix.ba
Zlata Filipović
Zlata Filipović
Zlata Filipović je imala 11 godina kada je počela najduža opsada u modernoj povijesti, opsada Sarajeva, i kada su granate zasule njen rodni grad. Proživljene strahote Zlata je zapisivala u svoj dnevnik, "Zlatin dnevnik", zbog kojeg je prozvana sarajevskom Annom Frank.

"Porede me s Annom Frank, a to me plaši. Bojim se da ću završiti na isti način kao ona", napisala je Zlata 2. augusta 1993. godine.

Na svu sreću, Zlata i njena porodica su izbjegli sudbinu Anne Frank i preživjeli ratne golgote. Zlata, danas 31-godišnjakinja, danas živi u Dublinu u Irskoj, gdje radi za jednu produkcijsku kuću, a sarađuje i sa Amnesty Internationalom.

U povodu 20. godišnjice opsade Sarajeva talijanski Vanity Fair i francuski Metro donose razgovor sa ovom Sarajkom.

"Prije rata sam imala savršen život u Sarajevu. Išla sam na časove tenisa i na more u Hrvatsku, ali 5. aprila 1992. godine moj život je prekinut eksplozijama bombi. Tokom vremena, slike blijede, ali buku neću nikada zaboraviti", ispričala je Zlata Metrou.

Na pitanje da li je tokom godina razumjela razloge za rat, odgovara:

"Niko ih ne razumije. Živjeli smo u gradu sa ljudima različitih religija, zajedno išli u školu, vojsku... Nisam imala pojma ko je Bošnjak, Srbin i Hrvat"

U Sarajevo, iz kojeg je otišla 1993. godine, dolazi svake godine. U međuvremenu je, zahvaljujući svom dnevniku, koji je izdat 1994. godine, proputovala čitav svijet, a gdje god je dolazila govorila je o onome što se dogodilo, kako ljudi ne bi zaboravili Sarajevo.

"Imam puno prijatelja i rodbine. Izvana je Sarajevo normalan grad, sa prodavnicama i barovima, ali stvari se nisu puno promijenile. Odsustvo rata ne znači mir. Još uvijek je puno napetosti i etničkih i vjerskih podjela ", kazala je Filipović.