BiH
7

Sarajevotekstil: Zahtjevi radnika djelomično prihvaćeni, radnici žele pismenu potvrdu

Piše: I. P.
Nakon zasjedanja Skupštine Sarajevotekstila, predstavnici vlasnika i direktor djelimično su pristali na zahtjeve radnika.

Ipak, radnici ne žele napustiti objekat Benettona dok ne dobiju pismenu potvrdu dogovorenih tačaka. Također, radnici žele osiguranu robu koja bi osigurala daljnji rad.

Kako je rekao Fikret Plivčić iz Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH, direktor Kenan Harba objasnio je kako može ostati na čelu Sarajevotekstila, ali da ne vidi svrhu. Dva većinska vlasnika Sarajevotekstila dali su usmeno obećanje radnicima da će riješiti njihove probleme.

Blokirani račun Sarajevotekstila trebao bi dogovorom biti odblokiran, ali to ne znači da će tako i ostati jer uskoro slijede nove tužbe dobavljača koje će vjerovatno opet zakočiti potencijalni normalan rad.

Radnici su se na protest odlučili prvenstveno zbog neisplaćenih plaća i doprinosa, ali i drugih neriješenih pitanja. Njihovi zahtjevi su da se naloži Nadzornom odboru da potpiše sporazum o vansudskoj nagodbi u vezi sa međusobnim potraživanjima većinskih vlasnika, koji će direktno odblokirati račune firme, da Skupština ne prihvati ostavku direktora Društva Kenana Harbe, jer je on direktni potpisnik akata i jednim dijelom odgovoran za situaciju posljednjih mjeseci u Sarajevotekstilu, te da se uplate doprinosi iz septembra 2013. i za cijelu 2014. godinu.