|

Radnici Sarajevotekstila na ulici poručuju: Ne cjenkajte se sa našom egzistencijom

Radnici Sarajevotekstila na ulici poručuju: Ne cjenkajte se sa našom egzistencijom
79
Piše: I. Pekmez
18.12.2014. u 09:10
18.12.2014. u 10:38
52
komentara
79

dijeljenja
1/8 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
2/8 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
3/8 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
4/8 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
5/8 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
6/8 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
7/8 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
8/8 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
U centru Sarajeva jutros se okupila grupa od 40-ak radnika Sarajevotekstila d. d. na mirnom protestu kojim traže očuvanje radnih mjesta i egzistencije uposlenika te firme.
Radnici protestuju ispred nekadašnjeg objekta ove firme koji je kupio Benetton, u ulici Ferhadija, gdje se od devet sati održava Skupština tog društva.

Nizaheta Menzilović u Sarajevotekstilu radi već 34 godine i na protest je, kao i njene radne kolege, izašla zbog nezadovoljstva dugovanjima.

"Radnicima se ne isplaćuju doprinosi i ne rješavaju ostala tekuća pitanja. Poslali smo pismo skupštini dioničara sa tri zahtjeva. Prvi je da se naloži Nadzornom odboru da potpiše sporazum o vansudskoj nagodbi u vezi sa međusobnim potraživanjima većinskih vlasnika, koji će direktno odblokirati račune firme, a to će omogućiti osiguranje radnih mjesta, nabavku robe i nesmetan rad. Drugi zahtjev je da Skupština ne prihvati ostavku direktora Društva Kenana Harbe, jer je on direktni potpisnik akata i jednim dijelom odgovoran za situaciju posljednjih mjeseci u Sarajevotekstilu. Treći zahtjev je da se uplate doprinosi iz septembra 2013. i za cijelu 2014. godinu", kazala je Menzilović.

Radnici su donijeli transparente kojima poručuju "Ne cjenkajte se sa našom egzistencijom", te ističu da neće dozvoliti većinskim vlasnicima da njihova međusobna milionska cjenkanja utječu na život porodica radnika.

"Ukoliko Skupština ne prihvati ove zahtjeve bit ćemo primorani poduzeti radikalne mjere", kazali su i dodali: "Da su sredstva koja su dobijena od prodaje prostora Benettonu iskorištena na pravi način ovo danas se ne bi dogodilo".

Nešto iza 09:30 sati obratio im se predstavnik Sindikata i rekao da u Skupštini traže da se radnici raziđu i puste ih da rade kako bi donijeli važne odluke. Međutim, radnici su poručili da će na tom mjestu, ako zatreba, čekati i noć.

Okupljeni čekaju rezultate sa sjednice Skupštine i nadaju se da će im se pridružiti još kolega.
Prijavi grešku


Komentari (52)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...