BiH
5

Sarajevo: Zbog zagađenja proglašena epizoda "Pripravnost"

Anadolija
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zbog prisustva magle, pojave temperaturne inverzije sa slabim vjetrom, te prekoračenja dozvoljenih vrijednosti koncentracije čestičnih tvari u zraku PM10 proglašena je epizoda "Pripravnost“ u Kantonu Sarajevo.

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Čedomir Lukić, u funkciji predsjednika Operativnog štaba, naime, donio je danas naredbu o proglašenju prve epizode – "Pripravnost“ povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku u Kantona Sarajevo, zbog prisustva magle, pojave temperaturne inverzije sa slabim vjetrom, te prekoračenja dozvoljenih vrijednosti koncentracije čestičnih tvari u zraku PM10, kao i najave stabilizacije vremenskih prilika.

Mjere koje se preduzimaju u okviru epizode Pripravnost obuhvataju: upozorenje rizičnim grupama stanovništva za smanjenje kretanja, apele vozačima za smanjenje korištenja privatnih automobila, zabranu kretanja automobila čiji motori imaju normu manju od Euro 3 – pojačane kontrole organa MUP-a.

Ovo se ne odnosi na vozila policije, inspekcije, ministarstva odbrane, javnog gradskog prevoza, javnih komunalnih preduzeća, vozila sa diplomatskim tablicama i vozila hitnih intervencija (hitna pomoć i vatrogasci), te upozorenje da je kažnjivo svako spaljivanje otpada u kućanstvima i pozivanje, da se u slučaju sumnje, takva nedozvoljena postupanja prijave nadležnim inspekcijama općine i Kantona.

Također, mjere sadrže intenziviranje aktivnosti KJKP Rad i Park Sarajevo, kao i drugih operatora na čišćenju saobraćajnica i drugih javnih površina radi smanjenja emisije prašine PM10,