BiH
85

Sarajevo: Zbog građevinskih radova prijeti odron ceste, građani zabrinuti za živote i imovinu

Piše: S. Č.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U zadnjih sedam dana na ulici Urijan Dedina koja se nalazi u blizini Jevrejskog groblja i okolnim stambenim objektima počele su se pojavljivati ozbiljne pukotine. Vlasnici oštećenih stambenih objekata tvrde da je razlog za to gradilište koje se nalazi u podnožju ceste Put mladih muslimana.

Kako su naveli vlasnici objekata, zbog radova na izgradnji stambenog kompleksa ispod tranzita, došlo je do oštećena trupa dijela ceste.

Do sada je došlo do pucanja potpornih zidova okolnih objekata i ceste, koja naizgled prijeti obrušavanjem u trideset metara duboku provaliju koja se nalazi ispod same saobraćajnice.

Kako tvrde građani, samo je pitanje vremena kada će doći do katastrofe.

"U posljednjih sedam dana u cesti su se otvorile pukotine i do 12 centimetara širine. Došlo je do pucanja i na našim objektima. Lako se može desiti da ne daj Bože, propadne autobus s putnicima ili neka slična katastrofa. Naši životi i imovina su ugroženi", rekao je za Klix.ba Ermin Bahtanović, vlasnik jednog od oštećenih objekata.

Na snagu je stavljena i zabrana kretanja teretnih vozila u toku trajanja građevinskih radova. Međutim, za 20 minuta koliko je ekipa portala Klix.ba provela na ovom lokalitetu, cestom je prošlo najmanje 10 kamiona i šlepera.

"Na prijedlog JP Ceste FBiH od 23.11. godine Ministarstvo saobraćaja KS je na snagu stavilo zabranu kretanja teretnih vozila na ovom dijelu ceste, a saobraćaj je preusmjeren na centar grada. Međutim, činjenica je da se ta zabrana ne poštuje, te nadležne institucije trebaju postupiti u skladu sa svojim dužnostima. Znači vjerujem da će, ukoliko se desi nešto ozbiljno, doći do prebacivanja krivice", rekao je za Klix.ba Senad Smajlović, šef Sektora za održavanje JP Ceste FBiH.

Građani tvrde da su se do sada obraćali svim nadležnim institucijama, od Općine Centar, do JP Ceste FBiH, ali da do sada nisu dobili nijedan odgovor, niti je iko izašao na teren. Jedino što je urađeno jeste sanacija ulice, koja je nakon samo sedam dana ponovo pukla.