BiH
68

Sarajevo: Za gradnju Roditeljske kuće nedostaje još 700.000 KM

Anadolija
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Ministarstvo rada i socijalne politike Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) je odobrilo grant od 80.000 KM za izgradnju Roditeljske kuće za smještaj djece oboljele od raka i njihovih roditelja koji dolaze van Kantona Sarajevo, a na inicijativu kluba parlamentarki FBiH.

Predstavnica kluba parlamentarki FBiH i zastupnica u Parlamentu FBiH Jasmina Zubić kazala je kako donacija sredstava za izgradnju Roditeljske kuće predstavlja najhumaniji projekt koji se trenutno vodi u BiH.

"Zahvaljujem se kolegicama parlamentarkama. Zajednički smo došli do sredstava koja su dobrodošla, posebno majkama koje čekaju na ozdravljenje svoje djece", kazala je Zubić.

Generalni direktor UKCS-a Damir Aganović je rekao da većina djece oboljele od raka iz cijele BiH na liječenje dolazi u Sarajevo, stoga je ideja o izgradnji roditeljske kuće bila neophodna te da je ovakva vrsta objekta u drugim zemljama svijeta uobičajena.

"Novac je sigurno najvažniji i najkonkretniji vid pomoći u ovom trenutku, ali nije jedini koji moramo pružiti onima koji nas najviše trebaju, a to su djeca", kazao je Aganović.

Uz napomenu kako je važno podići svijest kada je riječ o djeci oboljeloj od raka, istaknuta je važna saradnja vladinog i nevladinog sektora.

"Godišnje primamo 50 do 60 novih slučajeva iz cijele FBiH, velikim dijelom iz istočnog dijela RS-a, pa je procenat izliječenja fantastičan i iznosi 80 posto što je veliki uspjeh", kazao je šef Hematoonkološkog odjeljenja Pedijatrijske klinike Edo Hasanbegović.

Predsjednica Udruženja Srce za djecu koja boluju od raka Lejla Kamerić je rekla da je ukupna vrijednost objekta 1.200.000 KM, a kako bi se objekat u potpunosti doveo u funkciju, neophodno je još 700.000 KM.

"Ovo je znak da se može sarađivati, međutim mi još uvijek nismo završili i nama još uvijek treba sredstava. Pozivam sve ljude da pomognu da se realizuje ovaj projekat kako bismo imali neophodan i koristan objekat", kazala je Kamerić.

U ime Vlade FBiH koja je osigurala grant koji će potpomoći izgradnju, obratio se i premijer FBiH Nermin Nikšić koji je kazao kako se "mora pomoći herojima - roditeljima i djeci koja se suprotstavljaju bolestima".

Nakon kratkog obraćanja medijima, položena je cigla sa natpisom Vlada FBiH među 17 ostalih donatora koji su učestvovali u donacijama za gradnju "Roditeljske kuće".

Udruženje Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH je investitor i korisnik  Roditeljske kuće. Objekat koji se nalazi u krugu  Pedijatrijske klinike Jezero  imat će pansione za djecu oboljelu od raka i njihove roditelje koji dolaze van Kantona Sarajevo.

Svake godine u FBiH liječi se približno 50  djece oboljele od raznih malignih oboljenja. Budući da većina djece na liječenje dolazi u Sarajevo iz raznih dijelova zemlje, Udruženje Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH došlo je na ideju izgradnje roditeljske kuće.

Predviđeno je da svaki pansion ima zasebno kupatilo, a sve korisnike kuće povezivati će zajednička kuhinja, trpezarija i dnevni boravak.