Rezultati za februar
0

Sarajevo-x.com posjetilo skoro pola miliona čitatelja iz BiH

Sarajevo-x.com
Screenshot: GemiusAudience
Screenshot: GemiusAudience
Najposjećenija bosanskohercegovačka web-stranica i najčitaniji internet-medij Sarajevo-x.com u februaru je posjetilo skoro pola miliona različitih internet-korisnika iz Bosne i Hercegovine, podaci su to najnovijeg istraživanja koje inače svaki mjesec provodi jedini nezavisni alat za mjerenje posjećenosti bh. web-stranica, GemiusAudience.

Prema podacima za februar, koje je jučer objavio Valicon, firma koja zastupa GemiusAudience u Bosni i Hercegegovini, portal Sarajevo-x.com je posjetilo 486.095 različitih internet-korisnika samo iz Bosne i Hercegovine, što je za čak 15 posto više u odnosu na januar. Osim posjeta iz BiH, portal Sarajevo-x.com je u februaru, prema procjenama Gemiusa, posjetilo i 406.605 različitih internet-korisnika iz inozemstva.

Ovo je ujedno i rekordna posjećenost jedne web-stranice u Bosni i Hercegovini. Na drugom mjestu u februaru je oglasnik Pik.ba, dok je treći blog-servis Blogger.ba.

Novost od ovog mjeseca u Gemiusovom istraživanju jeste da su, nažalost, neke stranice ponovo napustile istraživanje iz nepoznatih razloga.

Rang-lista posjećenosti bh. web-stranica dostupna na internetu

Zaključno sa 2011. godinom Gemius i Valicon su predstavili novu web-stranicu sa podacima mjesečnih baza GemiusAudience istraživanja u BiH. Time su i u BiH, kao i na ostalim tržištima koja podržavaju ovu online valutu, javnosti stavljeni na raspolaganje prikupljeni rezultati redovnog istraživanja posjećenosti domaćih web-stranica.

GemiusAudience web-stranici za BiH možete pristupiti putem linka www.audienceba.gemius.com

Stranica sadrži prikaz svih web-stranica učesnica, koje su za odabrane mjesece zadovoljile metod istraživanja, a nudi četiri osnovna indikatora – doseg web-stranice (Reach), broj stvarnih posjetitelja (Real User), broj prikaza stranica (Page views) i broj posjeta web-stranici (Visits).

Windows OS najzastupljeniji među posjetiteljima internet-stranica u BiH

S obzirom na to da je aktuelna tema kontrole licenciranog softvera u BiH, Valicon se u svom saopćenju pozabavio i statistikama korištenja operativnih sistema.

Prema mjerenjima za februar 2012. godine, više od 93 posto računara, koji su pristupili web-stranicama učesnicama istraživanja posjećenosti GemiusAudiencea, koristi Windows operativne sisteme. Iako Windows XP dominira sa 48 posto dosega, u proteklim mjesecima Windows 7 ostvaruje rast dosega do 40 posto.

Prema tome, Windows XP je i dalje vodeći operativni sistem sa 48 posto, slijedi Windows 7 sa 39 posto, dok je Windows Vista zastupljena sa slabih 5 posto. Android, Linux i MacOS X zajedno dosežu 4 posto, dok ostali operativni sistemi računara i mobilnih telefona dosežu do 2 posto upotrebe.