{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Sarajevo-x.com nudi rješenje saobraćajnog kolapsa

S
14.9.2011. u 15:14
0
107
Sarajevo-x.com nudi rješenje saobraćajnog kolapsa
0
Početak radova na mostu na Bulevaru Meše Selimovića jutros je doveo do saobraćajnog kolapsa zbog čega su građani Sarajeva satima stajali u kolonama, kasnili na posao i gubili živce.

Saobraćajne gužve na gradskim ulicama pokazale su da preusmjeravanje saobraćaja nije dalo nikakve rezultate, a vozači su prepušteni sami sebi.

Portal Sarajevo-x.com nadležnim institucijama nudi rješenje ovog problema u dva jednostavna koraka.

1. korak: Zatvaranje ulice Džemala Bijedića za saobraćaj u smjeru Ilidža - Centar i njeno proglašenje jednosmjernom ulicom sa dvije saobraćajne trake u smjeru Centar - Ilidža.

Saobraćaj bi se regulisao isključenjem semafora i davanjem prava prvenstva privremenoj zaobilaznici na svim raskrsnicama postavljanjem privremenih saobraćajnih znakova. U ovom periodu interese iole normalnog funkcionisanja cijelog Grada treba nametnuti interesima pojedinih ustanova ili segmenata (naprimjer zaobilazni pristup GRAS-u ili pojedinom preduzeću se ne smije pojaviti kao prepreka). Privremenim proglašavanjem ulice jednosmjernom osigurao bi se neophodni kapacitet za nesmetani protok vozila

2. korak: Da se umjesto predviđenih alternativnih pravaca za vrijeme trajanja sanacije ulice Bulevar Meše Selimovića, koristi takav način preusmjeravanja prilikom kojeg bi saobraćaj u smjeru Ilidža - Centar na raskrsnici ispred RTV Doma bio preusmjeren na sjeverni kolovoz ulice Bulevar Meše Selimovića dok bi saobraćaj u smjeru Centar - Ilidža bio preusmjeren na novu zaobilaznicu kroz ulicu Džemala Bijedića.

Regulacija prometa bi se obavljala privremenim semaforima i pomoću policajaca MUP-a KS.

Ovaj način predstavlja uobičajenu alternativu normalnom odvijanju saobraćaja svugdje u svijetu, kako na gradskim ulicama tako i na auto-putevima. Također, ovim rješenjem bi se tako u potpunosti izbjeglo ukrštanje saobraćaja iz ova dva glavna smjera, a što bi za rezultat imalo gotovo neometan protok saobraćaja za vrijeme radova na mostu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: