Prijedlog nadležnim institucijama
0

FOTO / Sarajevo-x.com nudi rješenje saobraćajnog kolapsa

Piše: E. Z.
Početak radova na mostu na Bulevaru Meše Selimovića jutros je doveo do saobraćajnog kolapsa zbog čega su građani Sarajeva satima stajali u kolonama, kasnili na posao i gubili živce.
Saobraćajne gužve na gradskim ulicama pokazale su da preusmjeravanje saobraćaja nije dalo nikakve rezultate, a vozači su prepušteni sami sebi.

Portal Sarajevo-x.com nadležnim institucijama nudi rješenje ovog problema u dva jednostavna koraka.

1. korak: Zatvaranje ulice Džemala Bijedića za saobraćaj u smjeru Ilidža - Centar i njeno proglašenje jednosmjernom ulicom sa dvije saobraćajne trake u smjeru Centar - Ilidža.

Saobraćaj bi se regulisao isključenjem semafora i davanjem prava prvenstva privremenoj zaobilaznici na svim raskrsnicama postavljanjem privremenih saobraćajnih znakova. U ovom periodu interese iole normalnog funkcionisanja cijelog Grada treba nametnuti interesima pojedinih ustanova ili segmenata (naprimjer zaobilazni pristup GRAS-u ili pojedinom preduzeću se ne smije pojaviti kao prepreka). Privremenim proglašavanjem ulice jednosmjernom osigurao bi se neophodni kapacitet za nesmetani protok vozila

2. korak: Da se umjesto predviđenih alternativnih pravaca za vrijeme trajanja sanacije ulice Bulevar Meše Selimovića, koristi takav način preusmjeravanja prilikom kojeg bi saobraćaj u smjeru Ilidža - Centar na raskrsnici ispred RTV Doma bio preusmjeren na sjeverni kolovoz ulice Bulevar Meše Selimovića dok bi saobraćaj u smjeru Centar - Ilidža bio preusmjeren na novu zaobilaznicu kroz ulicu Džemala Bijedića.

Regulacija prometa bi se obavljala privremenim semaforima i pomoću policajaca MUP-a KS.

Ovaj način predstavlja uobičajenu alternativu normalnom odvijanju saobraćaja svugdje u svijetu, kako na gradskim ulicama tako i na auto-putevima. Također, ovim rješenjem bi se tako u potpunosti izbjeglo ukrštanje saobraćaja iz ova dva glavna smjera, a što bi za rezultat imalo gotovo neometan protok saobraćaja za vrijeme radova na mostu.