Gužve, nervoza, kašnjenja...
0

VIDEO / Saobraćajni kolaps u Sarajevu zbog obnove mosta

Sarajevo-x.com
Kolona prema Švrakinom selu (Foto: Sarajevo-x.com)
Kolona prema Švrakinom selu (Foto: Sarajevo-x.com)
U glavnom gradu BiH jutros je došlo do saobraćajnog kolapsa. Zbog sanacije mosta na Miljacki u ulici Bulevar Meše Selimovića, obustavljen je saobraćaj za putnička vozila iz Ilidže u pravcu centra grada.

Ogromne kolone automobila, nervozni vozači, prepuna vozila gradskog saobraćaja, učenici koji kasne u školu, radnici koji kasne na posao - takva haotična slika viđena je jutros u Sarajevu.

Zbog rekonstrukcije mosta na Miljacki saobraćaj je potpuno zaustavljen od Ilidže, ka centru grada i preusmjeren alternativnim pravcima do 1. oktobra.

Kako saznajemo u MUP-u KS Saobraćajna policija je na terenu i nastoje regulisati saobraćaj, međutim gužve su neminovne. Vozači se, pak, žale da putokazi za alternativne pravce nisu dobro označeni, što stvara dodatnu gužvu i nervozu.

Saobraćajnica na Vracama je potpuno zakrčena i na prolaz tim dijelom Sarajeva se čeka i do sat vremena.

Kako je saopćeno, totalna obustava saobraćaja za automobile od Ilidže ka centru grada trajat će 15 dana, te vozači mogu koristiti četiri alternativna pravca.

Video snimio čitatelj portala Sarajevo-x.com

Jedan od njih je Halililovići - Remiza - Centar - glavna saobraćajnica, zatim Halilovići - Otoka - glavna saobraćajnica, glavna saobraćajnica - Mojmilo - Švrakino selo i Dobrinja - Mojmilo - Hrasno - centar grada.

Prema riječima resornog ministra Harisa Lulića, ovi alternativni pravci su podložni izmjenama ukoliko se za to ukaže potreba, jer se u Ministarstvu saobraćaja KS kontinuirano prati odvijanje saobraćaja na ponuđenim pravcima, te će odrediti i nove pravce ponuđenim alternativnim saobraćajnicama sa potpunom i neophodnom signalizacijom.

"Molimo vozače građane Kantona Sarajevo da koriste alternativne pravce sa maksimalnim strpljenjem, jer su radovi koji se izvode u interesu svih nas, a mi u Kantonu Sarajevo ćemo učiniti sve da neminovne saobraćajne gužve svedemo na najmanju moguću mjeru", istakao je ministar Lulić.

Inače, u rekonstrukciju mosta uloženo je 520.000 KM, a investitor su Ceste FBiH.

Iz GRASA su, također, istakli da će zbog sanacije mosta ispred objekta "Vistafon" od 14. septembra do 2. oktobra doći do izmjene u odvijanju javnog gradskog prevoza.

Autobuska linija br.31e Vijećnica - Dobrinja, iz pravca Dobrinje, dijelom će mijenjati trasu, te će od Alipašinog polja (semafor za lijevo skretanje - preko puta ASA auta) saobraćati alternativnom obilaznicom preko mosta Ive Andrića, zatim ulicama Džemala Bijedića i Srđana Aleksića (bivša Velikih drveta), te će se pored Remize ponovno vratiti na ustaljenu trasu.

Autobuska linija br.31e Vijećnica - Dobrinja, iz pravca Vijećnice, neće mijenjati trasu, a neće dolaziti ni do izmjena u odvijanju tramvajskog saobraćaja, saopćeno je iz GRAS-a.