{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevo: Visoko prisustvo polena ambrozije u zraku

S
26.8.2011. u 11:07
0
8
Sarajevo: Visoko prisustvo polena ambrozije u zraku
0
Sarajevo: Visoko prisustvo polena ambrozije u zraku
Na području Kantona Sarajevo zabilježeno je jako visoko prisustvo polena ambrozije u zraku, saopšteno je iz Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.
Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, u saradnji sa Centrom za ekologiju i prirodne resurse Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu, a na osnovu izmjerenih vrijednosti koncentracije polena ambrozije u zraku, saopštilo je da je zabilježeno jako visoko prisustvo, dakle preko 200 zrna po kubnom metru zraka, što zahtijeva posebne mjere predostrožnosti za osobe koje imaju alergene smetnje.

Rezultati monitoringa polena ambrozije ukazuju da je neophodno preduzeti sve radnje na suzbijanju ove korovske vrste, a u skladu sa Odlukom Vlade Federacije iz 2009.godine.

Konkretnije, ovom Odlukom se obavezuju svi vlasnici, odnosno korisnici zemljišta (od poljoprivrednog, građevinskog, neizgrađenog šumskog zemljišta, te zemljišta uz vodotoke, ceste, javne zelene površine) da redovno vrše uklanjanje i suzbijanje ambrozije na propisani način. Nadzor nad provođenjem mjera trebaju provoditi nadležne federalne i kantonalne inspekcije.

"S tim u vezi, pozivaju se svi obveznici po ovoj Odluci da svojim radnjama doprinesu smanjenju koncentracije alergena ambrozije u zraku, čija je sezona cvjetanja u toku, a njenom širenju doprinosi i stabilno vrijeme sa visokim temperaturama uz povremeno prisustvo vjetra", saopšteno je iz Ministarstva.

Osobama osjetljivim na polen preporučuje se da izbjegavaju boravak u prirodi duži od jednog sata, te da vrijeme provode u zatvorenim prostorijama, naročito u periodu od 11 do 16 sati, kada je koncentracija polena najviša.

Inače, Ministarsvo prostornog uređenja i zaštite okoliša, zajedno sa Centrom za ekologiju i prirodne resurse, čiji su predstavnici obišli pojedine sumnjive lokalitete na prisustvo ambrozije, će upozoriti nadležne subjekte na njihove obaveze, uz pružanje stručne pomoći ukoliko se ukaže potreba. Treba naglasiti da je zabilježeno i visoko prisustvo alergena crnog pelina u zraku, koji je dosta sličan ambroziji i koji se takođe mora uništavati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: