BiH
0

Dobri rezultati zeničkih komunalaca u uništavanju ambrozije

ZEDA
Zahvaljujući radnicima komunalnog preduzeća "Alba" građani Zenice se ovog ljeta do sada nisu žalili na zdravstvene poteškoće zbog prisustva ambrozije na zelenim površinama, čiji polen naročito napada disajne organe i oči.

Prošlogodišnji apel ekologičara Zenice da se napravi "grad bez ambrozije" rekli bismo da je urodio plodom. Apel je upućen komunalcima "Albe Zenica", koji su uz podršku općinske strukture vršili česte kosidbe svih zelenih površina i na sumnjivim lokacijama privremeno uništili ambroziju. Ekolozi smatraju da se u programe uništavanja ambrozije moraju najdirektnije uključiti svi vlasnici privatnih kuća i posjeda, koji moraju da unište opasnu biljku u svojim dvorištima, jer je to njihova i zakonska obaveza. Ambroziju treba što prije pokositi da ne bi kao jednogodišnja biljka bacila sjeme, a samim tim neće niti rasti iduće godine.

 Poznato je da se, prema nekim mjerenjima javnog zdravlja, smatra da je oko deset posto stanovništva alergično na polen ambrozije. Ove alergije najčešće se manifestuju kao alergična upala očiju, alergijska hunjavica i problemi kod astmatičara.

 Ambrozija je jednogodišnja biljka visoka metar do metar i po. Ima uspravno stablo, razgranato, posuto, grubim dlačicama, na presjeku četvrtasto. Listovi su jajolikog oblika posuti dlačicam, jako izrezani na uskim režnjevima. Cvjetovi su skupljeni u duge grozdaste cvasti na vrhu stabla i grana i žućkaste su boje i oprašuje se vjetrom. Jedna biljka može proizvesti i do osam milijardi zrnca polena! Polena ambrozije širi se kilometar oko biljke, a vjetar ga može prenijeti na velike udaljenosti, kažu stručnjaci.

Kako ustanoviti imali ambrozije u vašoj sredini, osim vizuelnog pregleda okoliša, to će najbolje osjetiti osobe osjetljive na pelud koje pate od neugodnih i ozbiljnih simpotoma poput šmrcanja, kihanja, kašlja, svrbeža i začepljenih noseva koji cure. Oči su suzne i natečene, počesto upaljene, a disanje može biti otežano. Velik je problem i u tome što bolest može prerasti u vrlo neugodnu alergijsku astmu. Preventivno se u stanovima, kućama i poslovnim prostorima djelovati sa klima uređajima, koji mogu smanjiti količinu peluda za 90 posto, pa ukoliko patite od alergije na ambroziju razmislite i o toj dugoročnijoj i skupljoj investiciji u cilju zaštite zdravlja.