|

Sarajevo: Uklonjena posljednja prepreka za završetak izgradnje A transverzale

Sarajevo: Uklonjena posljednja prepreka za završetak izgradnje A transverzale
154
Piše: I. P.
13.9.2016. u 16:42
34
komentara
154

dijeljenja
1/5 Foto: Jelena Nišić/Klix.ba
2/5 Foto: Jelena Nišić/Klix.ba
3/5 Foto: Jelena Nišić/Klix.ba
4/5 Foto: Jelena Nišić/Klix.ba
5/5 Foto: Jelena Nišić/Klix.ba
Privatni parking na trasi buduće sarajevske A transverzale konačno je uklonjen, čime je odstranjena posljednja prepreka završetka gradnje važne gradske saobraćajnice.
Vlasnik problematičnog dijela zemljišta na trasi A transverzale dozvolio je tokom vikenda izvođaču radova ulazak u posjed prije nego je okončana procedura rješavanja imovinsko-pravnih odnosa.

Podsjećamo, zemljište je eksproprisano 1989. godine, nakon čega je isplaćena regularna naknada. Međutim, tadašnji Zavod za izgradnju zemljište nije uknjižio na sudu pa se poslije rata desila kupovina i drugi čovjek se uknjižio kao vlasnik.

Kako je ranije objasnio načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić, oni koji su kupili to zemljište u periodu nakon rata nisu znali da je to zemljište ranije eksproprisano.

Prema prethodnim najavama, završetak A transverzale, uključujući kompletiranje kružnog toka i uklanjanje spornog parkinga, očekuje se u oktobru. Podsjećamo, prvobitno planirani rok izgradnje bio je period juli-august.

A transverzala predstavljat će jednu od najvažnijih saobraćajnica u ovom dijelu glavnog grada Bosne i Hercegovine time što će saobraćaj predviđen za aerodrom ili za Stup preusmjeravati sa dobrinjskih ulica na moderni bulevar.

Ukupna vrijednost radova na A transverzali je blizu 5.800.000 KM koje finansira Kanton Sarajevo preko Direkcije za puteve KS i Općine Novi Grad bez kreditnog zaduživanja.
Prijavi grešku


Komentari (34)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...