BiH
36

Sarajevska A transverzala trebala biti otvorena ovog ljeta, novi rok sredina decembra

Piše: I. P.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Bulevar koji će povezivati nova sarajevska naselja sa Međunarodnim aerodromom stoji nedovršen. Zbog neasfaltiranja djelića ceste uzrokovanog problemima u imovinsko-pravnim odnosima, ova važna saobraćajnica koja je trebala biti otvorena na ljeto i dalje izgleda kao gradilište.

U aprilu ove godine načelnik općine Novi Grad Semir Efendić najavio je otvaranje A transverzale na ljeto, odnosno u najoptimističnijem slučaju u julu ili augustu. U toku je druga polovina novembra, a osim kružnog toka cesta još uvijek nije puštena u saobraćaj.

Konkretno, više od 90 posto radova na izgradnji A transverzale je završeno, ali zbog odugovlačenja u rješenju imovinsko-pravnih (IP) odnosa, moderna saobraćajnica koja će predstavljati kapiju Sarajeva iz pravca aerodroma se još uvijek ne može koristiti.

Rukovodstva Kantona Sarajevo i Općine Novi Grad bili su svjesni potencijalnih problema na trasi, ali po ko zna koji put, imovinsko-pravni odnosi nisu riješeni na vrijeme. Šta više, u septembru je ponosno najavljen konačan kraj radova zbog navodno riješenih problema sa vlasnikom objekta koji je izgrađen na trasi. To se i pored ubrzanja radova u tom dijelu ipak nije desilo.

U igri su sada pristupne ceste A transverzali koje se zbog blizine nekih objekata ne mogu izgraditi kao što je planirano.

"Trenutno se radi na rješavanju problema servisnih saobraćajnica i priključaka na samu A transverzalu. Poznato je da je od samog njenog planiranja 1985. godine pa do danas izgrađeno kompletno naselje sa obje strane saobraćajnice. Jedan broj objekata imao je pristup preko same trase transverzale. Ti objekti su zadržani regulacionim planom, a planirane su i određene saobraćajnice koje nisu bile izvedene do samog momenta izgradnje, pa se uz izgradnju transverzale morao rješavati pristup jednom broju objekata“, objašnjeno je iz Općine Novi Grad.

Kako kažu, imovinsko-pravni odnosi su na cijeloj trasi A transverzale riješeni, ali problem predstavlja nesprovođenje rješenja o eksproprijaciji na jednoj od servisnih saobraćajnica zbog žalbe vlasnika zemljišta.

"Zbog toga je na sastanku koji je održan u ponedjeljak, 14. novembra u Općini Novi Grad, a kojem su prisustvovali predstavnici Direkcije za puteve Kantona Sarajevo kao investitora, Općine Novi Grad kao partnera u izgradnji, zatim Zavoda za izgradnju KS-a i drugih učesnika u projektu dogovoreno da se krene u dovršetak saobraćajnice, kako bi se ona pustila u funkciju, dok će pitanje dovršetka servisnih saobraćajnica zavisiti od okončanja postupka eksproprijacije", kazali su iz Općine.

Saobraćajnica će navodno moći biti otvorena u punom profilu, izuzev jednog autobuskog stajališta, koje u ovoj fazi neće biti izgrađeno, a koje je vezano za izgradnju jedne od servisnih saobraćajnica.

Prema informacijama od izvođača radova dovršetak posla na izgradnji A transverzale trebao bi biti završen u narednih 20-tak dana, odnosno sredinom decembra.

A transverzala duga je 1.800 metara, a ukupna vrijednost radova iznosi 5.800.000 konvertibilnih maraka. Radovi su počeli u septembru 2015. godine.