Za biblioteku u Gonjem Vakufu
0

Sarajevo: U srijedu i četvrtak akcija za prikupljanje knjiga

Sarajevo-x.com
Inicijativa mladih za ljudska prava BiH u srijedu i četvrtak od 11 do 14 sati na Trgu fra Grge Matića (ispred Katedrale) uključit će se u akciju prikupljanja knjiga za biblioteku Omladinskog centra Gornji Vakuf-Uskoplje, koja se provodi širom zemlje pod pokroviteljstvom Svetozara Pudarića, potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine.

U ponedjeljak u Gornjem Vakufu-Uskoplju simboličnim darivanjem 200 knjiga iz privatne biblioteke potpredsjednika Pudarića, počela je akcija u kojoj do 1. septembra učestvuje više nevladinih organizacija iz Mostara, Tuzle, Zenice i Sarajeva.

"Pozivamo naše građane i građanke da simboličnim darivanjem knjiga iz svojih privatnih biblioteka doprinesu stvaranju fonda koji će doprinijeti izgradnji veza među mladima Gornjeg Vakufa-Uskoplja, koji zbog brojnih političih previranja nemaju Gradsku biblioteku", istakli su aktivisti i aktivistice Inicijative, te naglasili kako ih raduje da njihova akcija pomaže vršnjacima u podijeljenoj sredini koji se uprkos nacionalnim podjelama kroz aktivnosti Omladinskog centra grade odnose kroz toleranciju i prijateljstvo.

"Ako već zbog politike žive u podijeljenom gradu i školuju se po nacionalnoj osnovi odijeljenim programima, želimo im pomoći u nastojanjima da se povežu kroz knjige i druge kulturne sadržaje Omladinskog centra", ističu iz Inicijative sa željom da im se posebno vršnjaci pridruže u akcijama koje mijenjaju bh. društvo na bolje.

Nove knjige koje će biti prikupljene ovom akcijom značit će mladim Gornjeg Vakufa-Uskoplja mnogo, pogotovo zbog činjenice da će se po prvi put na policama naći novi naslovi za lektiru, stručne knjige, beletristika i brojna druga literatutra. Detalje akcije moguće je pratiti i putem društvene mreže Facebook jer je oformljena grupa "Hiljadu knjiga za Uskoplje, tisuću knjiga za G. Vakuf".

Svi zainteresirani koji nisu u mogućnosti donijeti knjige u toku dvodnevne akcije iste mogu donijeti u kancelariju Inicjative mladih za ljudska prava BiH do 1. septembra (Mula Mustafe Bašeskije 8/4).