BiH
34

TIKA donirala računarsku opremu majkama Srebrenice

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Agencija za međunarodni razvoj i saradnju Republike Turske (TIKA) danas je donirala računarsku opremu Udruženju "Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa".

Uručenju opreme prisustvovali su predsjednica Udruženja Munira Subašić, te druge članice, otpravnica poslova u ambasadi Republike Turske u BiH Yasemin Eralp, koordinator TIKA-e za BiH Fatih Karaca i predstavnici TIKA-e u BiH.

Kako je u izjavi za AA kazao Karaca, TIKA je željela da napravi mali doprinos borbi članica Udruženja za pravdu, nakon velike boli koju su doživjele.

"U potpunosti podržavamo borbu majki Srebrenice, koje su pretrpjele veliku bol. U svakom polju bićemo uz njih, njihova borba za pravdu je i naša. Ovo su ljudi koji su izgubili djecu i muževe, i ukoliko ih bar malo možemo nasmijati i mi smo veoma sretni", istakao je Karaca.

Turska je uvijek uz BiH, kazala je otpravnica poslova u ambasadi Republike Turske u BiH Yasemin Eralp, dodavši da posebno mjesto zauzimaju majke Srebrenice.

"Voljela bih da se ništa nije desilo i da niko od nas nije ni imao priliku da upozna majke Srebrenice. Ali, majke u ovom udruženju rade sve kako bi došle do pravde i naravno da ćemo mi biti uz njih. Zahvaljujem se TIKA-i, koja je uradila mnogo projekata u BiH. Današnja donacija možda nije velika, ali će pomoći članicama udruženja u njihovom radu", poručila je Eralp.

Računarska oprema koju je TIKA danas donirala pomoći će uveliko Udruženju, kazala je Munira Subašić, dodavši da će uz ovu pomoć moći bilježiti sve što rade i traže, a to je istina i pravda.

"Ovi kompjuteri će nam pomoći, jer dosadašnji koje smo imali, nisu radili ispravno, često nam se brisalo ono što uradimo, pa smo imali dupli rad. Sada ćemo, ako Bog da, krenuti i raditi kako treba", istakla je Subašić.

TIKA je danas Udruženju "Pokret majke enklave Srebrenica i Žepa" dodijelila računarsku opremu u vidu kompjutera, printera, kopir i faks aparata, te prateće računarske opreme.

Udruženje "Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa" danas su posjetili i predsjednik Udruženja Bosna Sandžak iz Izmira Abdullah Gul, kao i drugi članovi. U izjavi za AA, Gul je kazao kako Srebrenica za predstavnike Udruženja predstavlja veoma važno mjesto, te su ove godine došli i na obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici.

"Prije Srebrenice, posjetili smo Maglaj i podijelili jedan kamion pomoći koju smo donijeli. Željeli smo pokazati našoj braći u BiH da ih nismo zaboravili i pomoći da se glas Srebrenice čuje u cijelom svijetu", rekao je Gul.