Zahvaljujući povjetarcu
879

Sarajevo ponovo prodisalo nakon nekoliko dana vrlo zagađenog zraka

B. R.
Sarajevo (Foto: I. Š./Klix.ba)
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Nakon nekoliko dana vrlo opasnog zraka u Sarajevu, večeras je znatno manje zagađen, a za šta su isključivo zaslužni meteorološki uslovi.
Konkretno, za to što je glavni grad prodisao zaslužan je povjetarac. Nažalost, ovaj problem prestaje samo onda kada ima vjetra i kada ima padavina.

U Vladi Kantona Sarajevo su ranije danas ukinuli epizodu "Upozorenje" i istakli da na snazi ostaje epizoda "Pripravnost". To znači da je izgledno da bi se kvalitet zraka uskoro mogao ponovo pogoršati.

Upozorenja su jedna od mjera koje nadležni mogu odmah primijeniti, ali to nisu mjere kojima se ovaj problem može dugoročno riješiti. Dugoročna rješenja potrebno je primjenjivati više godina, a ona se prije svega odnose na probleme s individualnim ložištima, tj. s ložištima u domaćinstvima kao najvećim zagađivačima zraka.

Rješavanje problema najvećih zagađivača znači i rješavanje problema energetskog siromaštva - omogućavanje što većem broju građana da koristi ekološki prihvatljivije energente za grijanje te da se što je više moguće smanji potreba za trošenjem energije, što se postiže i utopljavanjem građevina.

Osim toga, nužno je poboljšanjem javnog prijevoza te infrastrukture za bicikla i električne romobile smanjiti potrebu za motornim automobilima te znatno poboljšati saobraćajnu infrastrukturu.

Pohvalno je što vlasti rade na utopljavanju građevina javnih ustanova, što domaćinstvima subvencioniraju kupovinu kotlova za pelet i toplotnih pumpi te što radi na poboljšanju javnog prijevoza što će, za nadati se, smanjiti potrebu za privatnim vozilima. Obećava se i poboljšanje biciklističke infrastrukture.

Studijom iz 2019., koju je naručila Vlada Kantona Sarajevo, utvrđeno je i da visoke zgrade mogu doprinijeti zagađenju zraka. Kako je utvrđeno, da li će zgrada doprinositi zagađenju ovisi o njenoj visini, lokaciji na kojoj se nalazi, položaju u odnosu na ostale zgrade i njenom obliku. Međutim, pojedini, među kojima su i arhitekti, smatraju da visoke zgrade nemaju nikakve veze sa zagađenjem zraka.

Pomoćnica ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Zijada Krvavac je nedavno izjavila da je procjena da je potrebno milijardu KM kako bi se zagađenje zraka u Sarajevu u narednih deset godina smanjilo za 90 posto.

Ovaj iznos uopće nije visok ako se uzme u obzir koliki su samo troškovi liječenja onih koji imaju zdravstvene probleme zbog zagađenog zraka. Zagađen zrak se naziva još i tihim ubicom, s obzirom na to da oboljenja ne uzrokuje momentalno, već da ona nastaju i počnu se manifestirati nakon određenog vremena.

Ukazuje se na to da će zbog geografskog položaja Sarajeva i njegovih klimatskih uslova zagađenje zraka uvijek postojati. Međutim, sigurno je da se ono sa spomenutim i drugim mjerama može znatno smanjiti.

Zagađen zrak je dugo zanemarivan problem i tek u posljednjih nekoliko godina postoji nastojanje da se ovaj problem ublaži.