BiH
19

FOTO / Sarajevo: Počeli radovi na rekonstrukciji drugog dijela Ferhadije

Klix.ba
Nastavak rekonstrukcije drugog dijela dijela ulice Ferhadija, od Ekonomskog fakulteta do Apoteke Stari Grad, kod Katedrale, počela je danas.

Riječ je o projektu kompletne rekonstrukcije ulice Ferhadija, na potezu od Gradske tržnice do Apoteke "Stari Grad" kod Katedrale, a prva faza radova završena je u julu prošle godine i to na dionici Gradska tržnica - Ekonomski fakultet.

Projekat rekonstrukcije Ferhadije podrazumijeva uklanjanje i odvoz postojećih ploča, izradu novog tampona, armirano-betonske podloge, slivnika i ivičnjaka, te ugradnju novih ploča od prirodnog granitnog kamena. Rekonstrukcijom je obuhvaćena i kompletna izmjena infrastrukture koja obuhvata vodovodne, plinske i telefonske instalacije, te izgradnju novih potrebnih priključaka za oborinsku kanalizaciju.

Iz Službe za komunalne poslove i investicije Općine Stari Grad potvrdili su da su danas počeli radovi na nastavku rekonstrukcije Ferhadije, ograđivanje gradilišta, te postavljanje table sa upozorenjima i informacijama za prolaznike.

"Trenutno se uklanjaju postojeće ploče s Ferhadije i to na dijelu oko Ekonomskog fakulteta. Kada se ploče uklone instalacije će se mijenjati naizmjenično s lijeve i desne strane Ferhadije u pravcu od Ekonomskog fakulteta do Katedrale", pojasnio je Haris Srna iz Službe za komunalne poslove i investicije. Dodao je kako će tokom izvođenja radova uvijek jedna strana biti osposobljena za neometan prolazak pješaka.

"Ukoliko vremenski uslovi budu povoljni, završetak radova očekujemo do 1. juna", kazao je Srna.

Projekat rekonstrukcije drugog dijela ulice Ferhadija košta 572.000 KM, Prijedlogom budžeta Kantona Sarajevo za ove namjene planirano 255.900 KM, dok će ostatak od 316.100 KM finansirati Općina Stari Grad Sarajevo.

S obzirom da je ovo nastavak prošlogodišnjeg projekta, po Ugovoru izvođač radova je firma Mibral d.o.o.