BiH
819

Sarajevo: Održan mevlud povodom rođenja Muhammeda, a. s.

Anadolija
(Foto: Anadolija)
U sklopu manifestacije "Selam, ya Resulallah" večeras je u Sultan Fatihovoj (Carevoj) džamiji održana tradicionalna mevludska svečanost povodom rođenja vjerovjesnika Muhammeda, a. s. 

Prigodnom programu učenja Kur'ana, ilahija i kasida, salavata, te mevluda u izvođenju hora Medžlisa islamske zajednice Sarajevo, prisustvali su mnogobrojni vjernici.

Programu su također prisustvovali hafizi iz Turske, kao i veliki broj imama Medžlisa Sarajevo. Zbog velikog interesovanja građana za večerasnji mevludski program, jedan dio vjernika je bio primoran pratiti program iz harema džamije, odakle su upućivali molitve povodom večerasnje mubarek, blagoslovljene noći, piše Anadolija. 

Prisutnima se prigodnim predavanjem obratio glavni imam Medžlisa IZ Sarajevo Ferid ef. Dautović, koji je podsjetio da je danas, nastupanjem akšam-namaza, nastupio 12. rebi-ul-evvel, odnosno dan kada je rođen posljednji Allahov poslanik. "Taj dan u našem sjećanju, u našoj bosanskohercegovačkoj tradiciji je dan koji smo uvijek obilježavali mevludom. Jer, to je dan u kojem je rođen posljednji poslanik Muhammed, a.s.", kazao je on. 

Naglasivši da je vrlo važno kroz tradiciju čuvati mevlud, što je i posvjedočeno i večerašnjim programom, ef. Dautović je podsjetio da je Muhammed, a. s., posljednji Allahov poslanik, preko kojeg je poslana posljednja Božija objava - Kur'an. Istakavši i da je vjerovjesnik Muhammed, a. s., poslan da bude primjer ljudima, Dautović je citirao odlomak iz Kur'ana, tačnije 21. ajet sure Al-Ahzab:

"Vi u Allahovom Poslaniku imate divan uzor za onoga koji se nada Allahovoj milosti i nagradi na onom svijetu, i koji često Allaha spominje." 

Podsjećamo, muslimani širom Balkana učenjem mevluda večeras obilježavaju rođendan Božijeg vjerovjesnika Muhammeda, a. s., i prigodnim programom prisjećaju se njegovog rođenja, života i vjerovjesničke misije. Vjerovjesnik Muhammed, a.s., je rođen 12. rebi-ul-evvela po hidžretskom kalendaru, a ovaj, za muslimane jedan od najznačajnijih datuma, bit će obilježen diljem islamskog svijeta. Muhammed, a.s., je rođen u ponedjeljak, u zoru, 20. aprila 571. godine po gregorijanskom kalandaru, što odgovara 12. rebi-ul-evvelu islamskog kalendara. Abdullah, otac Muhammeda, a.s., je umro dok je on još bio u utrobi majke Amine, a majka mu je preminula kada je napunio šest godina. Prve četiri godine Muhammed, a.s., provodi u plemenu Benu Sa'd kod dojilje Halime, koja je ujedno njegova druga majka, majka po mlijeku. Nakon Aminine smrti, brigu o njemu preuzima djed Abdu-l-Mutalib, koji nakon dvije godine umire, da bi ga preuzeo njegov amidža Ebu Talib, kod kojeg živi sve do ženidbe.

Manifestacija "Selam, ya Resulallah" trajat će do 31. januara u okviru koje će biti održani mnogobroji programi s ciljem obilježavanja, a ujedno predstavljanja života i prakse vjerovjesnika Muhammeda, a. s.