{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Sarajevu svečano otvorena manifestacija "Selam, ya Resulallah"

A
3.1.2014. u 19:46
97
U Sarajevu svečano otvorena manifestacija "Selam, ya Resulallah"
97
U Sarajevu svečano otvorena manifestacija "Selam, ya Resulallah"
Foto: Anadolija
Na prepunom platou ispred Baščaršijske džamije u Sarajevu večeras su svečano otvoreni dani o Allahovom Poslaniku pod nazivom "Selam, ya Resulallah".
Nakon obavljanja jacija-namaza, tradicionalnu manifestaciju "Selam, ya Resullalah" svečano je otvorio Ferid ef. Dautović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, a građani su imali priliku uživati u zvukovima ilahija, koje je učio hor Medžlisa Islamske zajednice.

Vjernici u svom životu prolaze kroz prvu fazu života Poslanika Muhammeda a.s., istakao je Dautović, kao i kroz njegovu drugu, 'medinsku' fazu. Svi koji su u prvoj fazi i vjeruju u Boga, nastavio je on, svoje tijelo i srce trebaju očistiti i tako se pripremiti za riječ Božiju koju trebaju primiti.

"Dragi Bog traži od Poslanika, a kroz njega i od nas da čuvamo porodicu, da čuvamo svoje najbliže, da uspostavljamo komunikaciju sa drugima, da vodimo dijalog. Cilj manifestacije je da ove univerzalne vrijednosti Poslanika Muhammeda a.s., koje su oličene u samome Kur'anu, a koje je on živio u svom životu, promoviramo na našim prostorima. Da uspostavljamo dobre međuljudske i komšijske odnose", poručio je ef. Dautović.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija


Manifestacija će imati 24 različita sadržaja, kazao je portparol manifestacije Miralem Babajić, dodavši da će sadržaji biti za sve uzraste, djecu, mlade i odrasle. Centralno obilježavanje, mevlud, biće upriličen u Carevoj džamiji u Sarajevu, a biće realizovana sa Diyanetom, Upravom za vjerske poslove Republike Turske, koja će poslati svojih šest imama koji će zajedno sa sarajevskim imamima izvesti program.

Na otvorenju manifestacije večeras su građanima, u saradnji sa sarajevskim slastičarima, podijeljeni kolači i mevludsko šerbe. Manifestacija "Selam, ya Resulallah" trajat će do 31. januara i biće održana na različitim lokacijama u Sarajevu, a svečano će biti zatvorena učenjem ilahija i kasida u Domu mladih.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: