Kultura
6

Manifestacija "Selam, ja resulallah" od 3. do 31. januara

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
U okviru obilježavanja 12. rebiu-e-ewela (mjesec rođenja posljednjeg Allahovog poslanika Muhammeda s.a.v.s.) Medžilis Islamske zajednice Sarajevo deveti put će organizirati manifestaciju "Selam, ja resulallah - Dani o Allahovom poslaniku" koja ima za cilj predstaviti segmente iz života poslanika Muhammeda.

Na današnjoj pres-konferenciji organiziranoj ovim povodom glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo Ferid ef. Dautović kazao je novinarima da detalji Allahovog poslanika mogu pomoći u ovom vremenu sebičnosti jer je Muhammed s.a.v.s bio najbolji primjer, najbolji roditelj, najbolji prijatelj i najbolji komšija.

Segmenti iz života Muhammeda, kazao je Dautović, trebaju biti smjernica da bi vjernici uskladili svoj život s načinom života Božijeg poslanika Muhammeda jer je on najbolji uzor.

"Poslanik je ogledalo u kojem se svakodnevno ogledamo i u kojem preispitujemo sebe u odnosu na to ogledalo. Zato je važno znati njegov život i poruke koje je poslao. Muhammed s.a.v.s. je bio čovjek koji je pomagao drugima i podučavao ljude da ne budu sebični", kazao je Dautović.

Prenio je i poznati hadis Muhameda u kojem stoji da onaj koji pomaže svoga brata, Allah će pomoći njega; onaj ko sakrije mane brata svoga, Allah će sakriti njegovu; onaj ko otkloni neku poteškoću od brata svoga, Allah će otkloniti njegovu poteškoću i na ovom i na onom svijetu.

Zato je i cilj ove manifestacije približiti Muhammeda s.a.v.s. onima koji ga vole i poštuju, ali i da bi onima koji ne znaju poslanika ili imaju pogrešnu sliku da se ukaže kakav je poslanik bio i kakve poruke ostavio iza sebe.

Zamjenik glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo i koordinator ovogodišnje manifestacije Malik ef. Šljivo predstavio je bogat program ove manifestacije koja svake godine okuplja sve više vjernika zbog čega se organizatori nadaju da će i ove godine odziv biti veliki.

Tokom manifestacije bit će upriličena 23 programa za različite uzraste. Tako će centralni događaj dječijeg programa biti otvoreni mektepski dan u Domu mladih Skenderija koji je edukativno-zabavnog karaktera, a to je finale kviza znanja polaznika mektepske nastave koji će se na nižim razinama održavati tokom januara 2014. godine.

U okviru programa za mlade bit će upriličen koncert kasida mostarskih horova, "Srebreni svijet Mostara", omladinsko druženje sa Sulejmanom Bugarijem i Eldinom Husejinbegovićem u općini Novi Grad, te akademija u Domu mladih Skenderija.

Tu su i edukativni sadržaji koji donose četiri predavanja i tri tribine te promocija knjige Muhameda Seida Serdarevića "Izabrana djela", a manifestacija donosi i kulturne sadržaje.

Šljivo je najavio da će "Dani o Allahovom poslaniku" biti otvoreni 3. januara u 18.30 sati na tradicionalni način učenjem mevluda u izvođenju sarajevskih imama s grupom imama iz Turske koji dolazi na ovu manifestaciju u organizaciji Diyaneta Islamske zajednice Turske.

Učenja mevluda počinju uoči 12. rebiu-l-ewela u Carevoj džamiji, zatim će biti proučen mevlud u Gazi Husrev-begovoj džamiji, a mevludi će se proučiti i u centralnim džamijama po općinama, te posebni mevlud za žene u Carevoj džamiji u džamiji i u Vogošći.