BiH
10

Brojni vjernici na centralnoj svečanosti u povodu rođenja poslanika Muhameda

Anadolija
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu danas je održana centralna mevludska svečanost u okviru manifestacije Dani o Allahovom poslaniku "Selam, ya Resulallah".

Mevlud su u Begovoj džamiji proučili imami Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo zajedno sa šest učača koji su iz Turske došli povodom ove svečanosti. Mevludu su prisustvovali reisu-l-ulema Islamske zajednice BiH Husein Kavazović, naibu reis Ismet Spahić, glavni imam Medžlisa IZ Sarajevo Ferid Dautović, te brojni vjernici.

U obraćanju vjernicima, reis Kavazović kazao je kako su danas muslimani u teškoj poziciji, od Libije, Egipta, Sirije, Iraka, Somalije, Afganistana, Pakistana.

"Vidimo da ovih dana neki pokušavaju teške crne oblake naoblačiti na našu bratsku Tursku. Mi, bosanski muslimani, ovdje u ovoj godini, a danas obilježavamo rođenje Allahovog poslanika, trebali bismo uraditi za nas važan, a možda i presudan zadatak. Pola naše zemlje, čitava polovica, je u opasnosti. Ove godine bit će izbori, bit će izbori u Republici Srpskoj. Moramo se pripremiti, svi oni koji su iz tih krajeva, moramo sada početi razmišljati da, kako smo pokazali odgovornost na popisu u protekloj godini, istu tu odgovornost pokažemo na izborima u RS-u", poručio je Kavazović.

Poslanik Muhamed a.s rođen je 12. rebi-ul-evvela po hidžretskom kalendaru, a ovaj, za muslimane jedan od najznačajnijih datuma, obilježava se širom islamskog svijeta. Rođen je u ponedjeljak, u zoru, 20. aprila 571. godine po gregorijanskom kalendaru, što odgovara 12. rebi-ul-evvelu islamskog kalendara. Abdullah, otac poslanika Muhameda, umro je dok je on još bio u utrobi majke Amine, a majka mu je preminula kada je napunio šest godina.

Prve četiri godine Muhamed  provodi u plemenu Benu Sa'd kod dojilje Halime, koja je ujedno njegova druga majka, majka po mlijeku. Nakon Aminine smrti, brigu o njemu preuzima djed Abdu-l-Mutalib, koji nakon dvije godine umire, da bi ga preuzeo njegov amidža Ebu Talib, kod kojeg živi sve do ženidbe. 

  Manifestacija "Selam, ya Resulallah" trajat će do 31. januara u okviru koje će biti održani mnogobroji programi s ciljem obilježavanja, a ujedno predstavljanja života i prakse poslanika Muhameda.